PeristeriNews.gr
Υγεία

Κανένα αντιβιοτικό φάρμακο χωρίς συνταγή


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο, η συνταγή θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία.

Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής.

Τότε η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, υπάρχει από το 1973, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

O ΠΙΣ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment