PeristeriNews.gr
Editorial

Καλωσορίζουμε το Σεπτέμβη


Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο και το Σεπτέμβη και ετοιμαζόμαστε γεμάτοι αισιοδοξία και ελπίδα για όσα καλά -μακάρι να είναι πολλά!- θα μας φέρουν οι επόμενοι μήνες.

Κόντρα σε κάθε αντιξοότητα, δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις, να μαθαίνουμε και να αναδεικνύουμε πολιτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής μας! Γιατί αυτά μένουν και αξίζουν!

Υποδεχόμαστε λοιπόν με θετική διάθεση τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Ο Σεπτέμβριος ή Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα.

Είναι ο μήνας που οι διακοπές έχουν τελειώσει, οι ημέρες μικραίνουν, ο ήλιος βιάζεται να βασιλέψει κουρασμένος από τα μεγάλα ταξίδια του καλοκαιριού, οι νύχτες δροσίζουν για τα καλά, τα χελιδόνια ετοιμάζονται να φύγουν και οι αυλές των σχολείων γεμίζουν πάλι με παιδικές φωνούλες.

Ο λαός μας συνηθίζει να λέει «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας» , οι καιρικές όμως συνθήκες που επικρατούν συνήθως τον Σεπτέμβριο δεν μας επιτρέπουν να το πιστέψουμε.

Γιατί, παρ’ όλο που υποτίθεται ότι με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου αρχίζει το φθινόπωρο, κάθε χρόνο φαίνεται ότι ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του μήνα το καλοκαίρι καλά κρατεί.

Ο καιρός όμως σιγά-σιγά αρχίζει να δροσίζει και να μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο χειμώνα. Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα άλλωστε, ξεκινάει επίσημα και το φθινόπωρο, με την άφιξη του ήλιου στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του, στις 22 του μήνα.

Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης και ο μήνας της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία για μια νέα χρονιά.

Ήδη τα καταστήματα έχουν γεμίσει με σχολικά είδη τις βιτρίνες τους. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» μας έλεγαν οι γονείς μας μόλις έμπαινε ο Σεπτέμβριος.

Είναι επίσης γνωστός αυτός ο μήνας, με την ονομασία «Τρυγομηνάς» ή «Τρυγητής» επειδή γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Η εποχή του τρύγου ήταν ένα λαϊκό πανηγύρι, καθώς για την συγκομιδή του καρπού απαιτούνται πολλά χέρια. Ο τρύγος τελείωνε με χαρές, φαγοπότι και τραγούδια.

Έτσι όμως, όπως θα ξαναγυρίσουν από τις θερμές χώρες τα αποδημητικά πουλιά , έτσι θα επιστρέψει πάλι σε λίγους μήνες το αγαπημένο μας καλοκαιράκι. Μέχρι τότε, υπομονή και ας μην ξεχνάμε: έχουν και το φθινόπωρο και ο χειμώνας τις χάρες τους.

Kαλό μήνα!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment