PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Καλοκαιρινές διακοπές – Τα οφέλη της σχολικής προετοιμασίας


Τα σχολεία όπου να’ ναι θα κλείσουν και η Μαρία Κώστα-Ζώτου μας αποκαλύπτει τα οφέλη της σχολικής προετοιμασίας  των παιδιών στις καλοκαιρινές διακοπές.

Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών, θα ξεκουραστούν  και θα αποφορτιστούν από τη πίεση και το άγχος που βίωσαν κατά το πέρασμα της προηγούμενης χρονιάς.

Ποιος είπε όμως ότι οι καλοκαιρινές διακοπές δεν μπορούν να συνδυαστούν με τη σχολική προετοιμασία της επόμενης σχολικής τάξης;

Η σχολική προετοιμασία αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να αναπληρώσουν πιθανά μαθησιακά κενά τα παιδιά μας, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους αλλά και για να προετοιμαστούν αναλόγως για την επόμενη σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα κατά τη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχει άνεση χρόνου για να καλυφθούν κενά προηγούμενων τάξεων, να κάνουν καλύτερες επαναλήψεις και να εμβαθύνουν σε νέες γνώσεις.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής προετοιμασίας , τα παιδιά μπορούν να μελετούν χωρίς το άγχος των σχολικών τους υποχρεώσεων, οπότε αφοσιώνονται περισσότερο και αφομοιώνουν καλύτερα τις νέες γνώσεις.

 Πώς μπορεί όμως να γίνει πράξη μία τέτοια προσπάθεια χωρίς να υπάρξουν προστριβές με τους μικρούς μας φίλους;

  • Αρχικά, είναι επιθυμητό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας και να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους προτείνουμε την έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος στο πλαίσιο των καλοκαιρινών διακοπών.
  • Τονίζουμε τα θετικά στοιχεία της καλοκαιρινής σχολικής προετοιμασίας , τονίζοντας πως όταν ξεκινήσουν τα σχολεία θα ξέρουν ήδη πολλές νέες γνώσεις.
  • Είναι σημαντικό να οριστεί ένα καθημερινό πρόγραμμα μελέτης, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 30΄- 60΄ημερησίως (ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού).
  • Είναι σημαντικό να εμπλακούν και τα παιδιά στο σχεδιασμό του καθημερινού προγράμματος μελέτης.
  • Προσπαθήστε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ακολουθεί μία ευχάριστη δραστηριότητα π.χ. επίσκεψη στη θάλασσα για βουτιές.
  • Μην βάζετε επιπρόσθετες εργασίες στα παιδιά – η μελέτη θα περιορίζεται μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχετε συμφωνήσει από κοινού.
  • Οι εργασίες, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, θα μπορούσαν να έχουν μια παιγνιώδη μορφή.
  • Τέλος, μη ξεχνάτε να επαινείτε τη κάθε προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί και να το επιβραβεύετε συνεχώς!

 

Της Μαρίας Κώστα Ζώτου

Ειδική Παιδαγωγός, MSc

Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

xarismatikapaidia.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment