PeristeriNews.gr
Οικονομία

Και νέα αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2011 ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Επέρχεται αύξηση 11% στην κατηγορία πελατών των 0 – 800 kWh και αύξηση 1,5-3% για 2.500.000 νοικοκυριά με καταναλώσεις από 800 – 2000 kWh.

Μικρότερες αυξήσεις στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά, αλλά και μικρότερες μειώσεις στα υψηλότερα κλιμάκια και στα εμπορικά / βιομηχανικά τιμολόγια σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο θα ισχύσουν τελικά από 1ης Ιανουαρίου.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε, ύστερα από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τις νέες χρεώσεις του ηλεκτρικού που θα ισχύσουν το νέο έτος, σύμφωνα με τις οποίες οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια κλιμακώνονται έως 11,1 % στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης (ενώ στα υψηλά κλιμάκια γίνονται μειώσεις μέχρι 8,5 %). Αντίστοιχα οι μειώσεις των τιμολογίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμορφώνονται μέχρι 17,3 %, και στα αγροτικά τιμολόγια οι ανατιμήσεις είναι 6,1 – 8 %.

Τα ποσοστά αφορούν τη μέση χρέωση ανά κατηγορία λογαριασμού και περιλαμβάνουν την επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ από 11 σε 13 %. Δεν περιλαμβάνονται οι χρεώσεις για Δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, κλπ, που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τρίτων, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία χρήσης (σε ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Στο μεταξύ, στη σημερινή της απόφαση η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα τιμολόγια που εγκρίθηκαν και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου αντικατοπτρίζουν την ευνοϊκή συγκυρία χαμηλού κόστους της φετινής χρονιάς, γι αυτό και θα πρέπει στη διάρκεια του 2011 να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης.

Οι ευνοϊκές συνθήκες κατά τη φετινή χρονιά συνίστανται στις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις αυξημένες βροχοπτώσεις (που αύξησαν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά) και στη μείωση της ζήτησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται, ή να χρησιμοποιούνται λιγότερο οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Όμως η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, το φυσικό αέριο ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση τις διακυμάνσεις του αργού και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ σπεύδει να αναγγείλει νέες πιθανές αλλαγές στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Leave a Comment