PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Καθαρίζουν τη βρωμιά» του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο


Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Σάμεχ Φάχμι και άλλοι έξι πρώην αξιωματούχοι παραπέμπονται σε δίκη για μια συμφωνία όσον αφορά εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Σάμεχ Φάχμι και άλλοι έξι πρώην αξιωματούχοι παραπέμπονται σε δίκη για μια συμφωνία όσον αφορά εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αιγύπτου. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς που κυριαρχούσε επί των 30 ετών διακυβέρνησης από τον ανατραπέντα πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από την κυβέρνηση που διόρισαν οι στρατηγοί στην Αίγυπτο.

Ανακοινωθέν της εισαγγελίας ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι, των οποίων η σύλληψη διατάχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρόκειται να δικαστούν σε κακουργιοδικείο της Αιγύπτου σε ημερομηνία που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Προσέθεσε ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι ότι «έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας, προέβησαν στην κατασπατάληση δημόσιας περιουσίας και επέτρεψαν σε άλλους να αποσπάσουν οικονομικά οφέλη πουλώντας κι εξάγοντας αιγυπτιακό αέριο στο κράτος του Ισραήλ σε χαμηλή τιμή, κάτω από τις τιμές της αγοράς διεθνώς την εποχή της σύναψης του συμβολαίου».

Το ανακοινωθέν σημειώνει ότι η συμφωνία για την οποία γίνεται η δίωξη προκάλεσε ζημίες ύψους 714 εκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος κι επέτρεψε σε έναν αιγύπτιο επιχειρηματία, ο οποίος επίσης διώκεται αλλά δεν έχει συλληφθεί, να αποσπάσει μεγάλα κέρδη.

Το Ισραήλ αγοράζει το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από την Αίγυπτο, βάσει μιας ρύθμισης που είχε συμπεριληφθεί στην διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1979.

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται επί χρόνια για το ότι το αέριο πωλείται σε προνομιακές τιμές και ότι η εταιρία East Mediterranean Gas (EMG), που το προμηθεύει, παραβιάζει διάφορους κανονισμούς.

Στέλεχος της ισραηλινής εταιρίας Merhav, η οποία είναι εταίρος της EMG, διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η μεταβατική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να προωθήσει την αναζωογόνηση της οικονομίας η οποία είχε παραλύσει από τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ.

Έχει ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου σε άλλη κράτη, περιλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ιορδανίας, που εισφέρουν στα κρατικά έσοδα 3-4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο νέος υπουργός πετρελαίου Αμπντάλα Γόραμπ είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι το Κάιρο προσπαθεί να τροποποιήσει τις συμφωνίες με αρκετές χώρες, ειδικά το Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι η αντίθεση του λαού στους όρους εξαγωγής είναι από μόνη της επαρκής λόγος να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τις συμφωνίες δίκαιες κι επωφελείς.

Εκτός από το φυσικό αέριο που εξάγει μέσω αγωγών σε χώρες της περιοχής η Αίγυπτος πωλεί επίσης σε άλλες χώρες υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των εγκαταστάσεων που διαθέτει στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment