PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κίτρινες κάρτες σε τρεις τομείς από τη τρόικα


Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης δίνει το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης προόδου του μνημονίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα θετικά

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης δίνει το τελευταίο προσχέδιο της έκθεσης προόδου του μνημονίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο σχέδιο ενσωματώνονται και αναφέρονται αναλυτικότερα τα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup, καθώς και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους όπως διαμορφώθηκε κατά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση της προηγούμενης Δευτέρας.

Στο προσχέδιο της έκθεσης (με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά το κρίσιμο Eurogroup) περιλαμβάνεται και η ανάλυση που είχε διαρρεύσει σε προηγούμενα προσχέδια και καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και τους τομείς στους οποίους πρέπει να ληφθεί πρόσθετη δράση, καθώς και τα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που πρέπει να αποφασιστούν τον προσεχή Μάρτιο για τη διετία 2015-2016.

Η συγκεκριμένη έκθεση, σύμφωνα με κοινοτικά στελέχη, αποτελεί από χθες αντικείμενο οριστικοποίησης από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να εγκριθεί την προσεχή Τετάρτη από το κονκλάβιο των Επιτρόπων και εν συνεχεία να πάρει το δρόμο για επόμενο Eurogroup προς κύρωση.

Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συνιστούν εκταμίευση των κεφαλαίων του EFSF, τα οποία σε γενικές γραμμές αντιστοιχούν στην 2η, 3η και 4η δόση του δευτέρου δανείου, υπό την αίρεση της συνέχισης της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές αρχές.
Εκτιμάται ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης ως τον Μάρτιο του 2013 είναι 42,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των 3 δόσεων του 2013 θα «συνδέονται με την εφαρμογή των οροσήμων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με την τρόικα».

Για το χρέος αναφέρεται ότι οι προοπτικές βιωσιμότητάς του έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης και των καθυστερήσεων, αλλά και της παράτασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ για το 2016.

Καταγράφεται η πορεία του χρέους και οι προβολές για το μέλλον, γίνεται αναφορά στην δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους με παρεμβάσεις που θα προκύψουν για την Ελλάδα σε σταδιακό τρόπο.

«To outlook της βιωσιμότητας του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί από το Μάρτιο του 2012 που είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών αλλά και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Η απαιτούμενη αναπροσαρμογή των στόχων του προγράμματος και η αναμενόμενη παράταση της προθεσμίας για επίτευξη πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 καθιστούν σκόπιμη μια ευρύτερη θεώρηση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση της υφιστάμενης χρηματοδοτικής καμούλης μετά το 2020 και αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε.:

– το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ, όπως απαιτούν οι δανειστές.
-Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% το 2013 και θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2014 (+0,6%) που θα επιταχυνθούν στο 3,7% το 2016.

– οι πρόσθετες ανάγκες λήψης δημοσιονομικών μέτρων για τη διετία 2015-2016 που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί προσδιορίζονται σε 6,4 δισ. ευρώ σε πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Τα αρνητικά

Η Ελλάδα υστερεί στην αξιολόγηση της τρόικας σε τρεις τομείς, μολονότι στην έκθεση αναδεικνύεται η προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των συμφωνηθέντων.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι στην αξιολόγηση της Επιτροπής, γίνεται λόγος για «απογοητευτικές επιδόσεις» στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στη φορολογική διοίκηση όπου ακόμα το υπουργείο Οικονομικών «ψάχνει» μεταξύ άλλων, Γενικό Γραμματέα Εσόδων, θέση η οποία θα έπρεπε να έχει καλυφθεί από την περασμένη Άνοιξη.

Συγκεκριμένα στην έκθεση επισημαίνεται:

Αποκρατικοποιήσεις: «Παρ’ ότι οι διαδικασίες προώθησης των αποκρατικοποιήσεων είναι απογοητευτικές μέχρι σήμερα, από το Σεπτέμβριο του 2012 και μετά έχει ανακτηθεί μέρος του χαμένου μομέντουμ», αναφέρεται στη αρχή του συγκεκριμένου κεφαλαίου της έκθεσης.

Στην ιστορία όμως πέρασε και ο στόχος του περασμένου Μαρτίου για έσοδα 24 δις ευρώ έως το 2016. Ο νέος στόχος που περιγράφεται στο Μνημόνιο αφορά σε έσοδα 10,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το τέλος του 2012 και 4,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.

Στο άμεσο μέλλον, το Δεκέμβριο του 2014 αναμένονται έσοδα χαμηλότερα από 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του IBC (για την ακρίβεια 69 εκατ. ευρώ φέτος και επιπλέον 12 εκατ. ευρώ το 2013), ενώ στη σειρά για αποκρατικοποίηση μπαίνουν τα Κρατικά Λαχεία (Δεκέμβριος 2012) , ο ΟΠΑΠ (έως το τέλος Μαρτίου 2013), ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (Μάρτιος 2013) και το Ελληνικό (έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2013).

Φορολογική διοίκηση. « Οι επιδόσεις μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης αποτελούν μια ευδιάκριτη απογοήτευση του προγράμματος», είναι η εισαγωγή στο κεφάλαιο «Μεταρρυθμίσεις Φορολογικής Διοίκησης».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι παρά την παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα προχωρούν πολύ αργά. Οι περισσότεροι στόχοι για τη διενέργεια και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων έχουν χαθεί και έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος για την επανακατάρτιση του ελεγκτικού δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών δομών.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται στη στελέχωση του νέου τμήματος ελεγκτών αλλά και στην ενεργοποίηση του συστήματος αξιολόγησης των προϊσταμένων των εφοριών με κριτήρια αποδοτικότητας. Ειδική μνεία γίνεται στις καθυστερήσεις τοποθέτησης του νέου μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εσόδων, κάτι που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με την έκθεση εντός Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πάντως ότι, παρά τη χαμηλή βαθμολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών στη φορολογική διοίκηση , στην έκθεση τονίζεται ότι «η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις και σχεδιάζει να επαναφέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς με ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σε ότι αφορά, τα 50 δισ. των προβλεπόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (είχαν υπολογισθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου με αρμόδιο τον κ. Παμπούκη), έχουν περάσει στην ιστορία, μάλλον ως μια κακή συγκυρία στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα (η εσπευσμένη ανακοίνωση του στόχου από πλευράς τρόικας είχε προκαλέσει τότε έντονους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς στην τότε κυβέρνηση).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment