PeristeriNews.gr
Υγεία

Κίνδυνος νέου ιού από τα κουνούπια «τίγρης»


Ένας ιός με την ονομασία Mayaro, ευθύνεται για την εμφάνιση μιας σοβαρής ασθένειας στη Βενεζουέλα η οποία υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες ή πολιτείες της Αμερικής, λέει ένας επιστήμονας του πανεπιστημίου της Φλόριντα ο οποίος παρακολουθεί στενά τον ιό. Ο ιός Mayaro πρωτοδιαγνώσθηκε σε ένα παιδί στην Αϊτή το 2016.

Παρόλο που ο ιός δεν έχει μολύνει κανέναν στη Φλόριντα ή στις ΗΠΑ, ο Barry Alto, αναπληρωτής καθηγητής της εντομολογίας στο Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του UF, μελετά αν τα κοινά κουνούπια στη Φλόριντα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό Mayaro στους ανθρώπους.

Στη νέα μελέτη, ο Άλτο και η ερευνητική του ομάδα βρήκαν ότι τόσο ο κίτρινος πυρετός όσο και τα ασιατικά κουνούπια τίγρης – δύο είδη που είναι σε αφθονία στη Φλόριντα- αποτελούν σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ο ιός Mayaro επεκτείνεται στο δυτικό ημισφαίριο, δήλωσε ο Alto, γι αυτό και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στην περιοχή της Φλόριντα. Επιπλέον, την περασμένη δεκαετία, η Φλόριντα γνώρισε επιδημίες από άλλους ιούς που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως είναι ο ιός zika, ο ιός chikungunya και ο ιός dengue. Αυτοί οι ιοί εμφανίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου πριν μεταδοθούν τοπικά στη Φλόριντα, δήλωσε ο Alto, μέλος της Ιατρικής Σχολής του Εργαστηρίου Εντομολογίας UF / IFAS στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «Το υγρό, ζεστό κλίμα της Φλόριντα και η παρουσία κίτρινου πυρετού καθώς αυτή των ασιατικών κουνουπιών τίγρης, σε συνδυασμό με τους πολλούς ταξιδιώτες, κάνουν την κατάσταση ευαίσθητη για τη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου Baylor ο ιός Mayaro προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του ιού chikungunya. Τα άτομα δηλαδή παρουσιάζουν πυρετό που διαρκεί 3-5 ημέρες, ρίγη, κεφαλαλγία, εξάνθημα και σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να παραμείνουν για μήνες.

Για τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Alto πραγματοποίησε πειράματα με κίτρινο πυρετό και ασιατικά κουνούπια τίγρης, ελέγχοντας τη μολυσματικότητα των κουνούπια για τον ιό Mayaro. Και όπως διαπίστωσαν η λοιμώδης νόσος μεταδίδεται από τα κουνούπια όταν αυτά τσιμπούν τους ανθρώπους ή ακόμα και τα ζώα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment