PeristeriNews.gr
Editorial

Κάτι δεν πάει καλά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή


Ενώ η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως ναυαρχίδα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα.

Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που ενώ διανύουν μια εφιαλτική χρονιά με τα έσοδα να έχουν μειωθεί δραματικά, δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή λόγω των παραμέτρων που έχουν τεθεί.

Τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά για το μέτρο της Κυβέρνησης δεν είναι και τα καλύτερα αφού καθημερινά όλο και περισσότεροι μένουν εκτός της ενίσχυσης και στην ουσία βρίσκονται μια ανάσα από τη χρεωκοπία.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα λεγόμενα «κρατικά δάνεια» προσέλκυσαν αυτή τη φορά μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματιών που επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης.

Σε αυτό βοήθησε η λήψη απόφασης για μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά φαίνεται τα κριτήρια να μην είναι τόσο ευνοϊκά όπως είχαν ανακοινωθεί.

Αναμένεται να δούμε αν η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ενισχύσει τελικά τους λίγους ή αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και αν η διαδικασία της ένστασης θα επαναφέρει το μέτρο στη σωστή πορεία.

Η διαδικασία υποβολής

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ:

  • Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessupport.
  • Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην πλατφόρμα myBusinessSupport και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στοιχεία όπως ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ, τα ακαθάριστα έσοδα και τα έξοδα.

Η διαδικασία χορήγησης

Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment