PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Κάννες: Τον Χρυσό Φοίνικα η ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ


Το βραβείο της επιτροπής στην ταινία «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου.

Σε μια λαμπρή τελετή απονεμήθηκαν τα βραβεία του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ταινία “Dheepan” του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ.

Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ κέρδισε η ταινία “Son of Saul” (Ο γιός του Σαούλ) του Ούγγρου Λάζλο Νέμες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία “The Assassin” (Ο δολοφόνος).

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας του κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών 2015 μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία “Carol” και Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία “Mon Roi” (Ο βασιλιάς μου).

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Βενσάν Λεντόν για την ταινία “La loi du marche” (Ο νόμος της αγοράς).

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στον “Αστακό” του Γ. Λάνθιμου.

Η Λετίσια Κάστα απένειμε το βραβείο των Κριτών (Jury Prize), το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ, το «βραβείο της παρηγοριάς», όπως συνηθίζεται να λέγεται, στον Γιώργο Λάνθιμο.

Από το πόντιουμ ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ καθώς και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου – «χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να κάνω αυτήν την ταινία».

Ο έλληνας σκηνοθέτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμπαραγωγούς του «απ’ όλον τον κόσμο» καθώς και τους ηθοποιούς του «που μου επέτρεψαν να τους μεταφέρω την ιστορία μου και κατάλαβαν το όραμά μου».

Με τα «μικρά» βραβεία ξεκίνησε η τελετή απονομής των βραβείων του 68ου Φεστιβάλ Καννών.

Το Βραβείο Το βραβείο Χρυσή Κάμερα δόθηκε στον Κολομβιανό Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο για την ταινία “La Tierra y la sombra”, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των κολομβιανών χωρικών ενώ τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες κέρδισε η “Waves ‘98” του λιβανέζου σκηνοθέτη Ελί Νταγκέρ.

Πρόκειται για μια 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που αφηγείται τις περιπλανήσεις του Όμαρ σε ένα απομονωμένο προάστιο της Βηρυτού.

Τιμητικό βραβείο παρέλαβε για την προσφορά της η Γαλλίδα σκηνοθέτις της Nouvelle Vague Ανιές Βαρντά.

Το βραβείο σεναρίου, το πρώτο που ανακοινώθηκε από τον Τζόελ Κοέν, που μαζί με τον αδερφό του Ίθαν προεδρεύουν της επιτροπής πήγε στον Μεξικανό Μισέλ Φράνκο, για την ταινία του Chronic, που γυρίστηκε στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα βραβεία από την παράλληλη εκδήλωση «Ένα κάποιο βλέμμα», με πρόεδρο της επιτροπής την Ιζαμπέλα Ροσελίνι (μεταξύ των μελών της και ο Έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας της ταινίας «Στρέλα») δόθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη τελετή.

Το μεγάλο βραβείο δόθηκε σε έναν νέο δημιουργό από την Ισλανδία, τον Γκρίμουρ Χακόναρσον για την ταινία του «Hrutar», το δεύτερο στον επίσης νεαρό σκηνοθέτη, από την Κροατία αυτή τη φορά, Γκάλιμπο Μάτανιτς για την ταινία «Zvizdan» (που αποδίδεται ως «Ο ήλιος μεσουρανεί»), ενώ τέλος το βραβείο σκηνοθεσίας πήρε ο Ιάπωνας Κιγιόσι Κουροσάβα για το «Ταξίδι στην Ακτή».

«Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο»

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της βράβευσης του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών.

Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο!

Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.

Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του”.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας
«Dheepan», του Ζακ Οντιάρ

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Χου Χσιάο-Χσιέν, «Assassin»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Son of Saul» (Ο γιος του Σαούλ), του Λάζλο Νέμες

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Βενσάν Λεντόν, «Ο Νόμος της Αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Εξ ημισείας στη Ρούνι Μάρα για το «Carol» και την Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi» της Μαϊγουέν

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
«Chronic», Μισέλ Φράνκο

Βραβείο της Επιτροπής
«The Lobster», Γιώργος Λάνθιμος

Χρυσή Κάμερα
«La Tierra y la Sombra» (Land and shade), του Σεσάρ Ασεβέδο

Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«Waves ’98», του Ελί Νταγκέρ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης

Peristeri News

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη

Peristeri News

Περιστέρι: Συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από το ΚΚΕ

Peristeri News

Leave a Comment