PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Ιός υπολογιστή παραποιεί εξετάσεις για καρκίνο


Έναν ιό υπολογιστή που μπορεί να εμφανίζει ψεύτικους όγκους σε εικόνες ιατρικών εξετάσεων δημιούργησαν ερευνητές του χώρου της κυβερνοασφάλειας.

Όπως αναφέρει το BBC, το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ, στο πλαίσιο των δοκιμών παραποίησε 70 εικόνες και κατάφερε να παραπλανήσει τρεις ακτινολόγους, οι οποίοι πίστεψαν πως οι ασθενείς τους είχαν όντως καρκίνο. Επίσης, οι εικόνες παραπλάνησαν και συστήματα αυτοματοποιημένης εξέτασης.

Σκοπός των ερευνητών που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο malware ήταν να αναδείξουν πόσο εύκολο είναι να ξεγελαστούν τα συστήματα ασφαλείας που συναντώνται στον διαγνωστικό εξοπλισμό: Το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εμφανίσει ψεύτικους κακοήθεις όγκους σε εικόνες πνευμόνων που είχαν δημιουργηθεί από μηχανήματα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας.

Οι ερευνητές, του κέντρο κυβερνοασφαλείας του Ben Gurion University, είπαν πως το malware μπορούσε επίσης να απομακρύνει όγκους από εικόνες, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται στις θεραπείες στις οποίες θα έπρεπε να υποβληθούν.

Οι εικόνες που στοχεύθηκαν απεικόνιζαν πνεύμονες, ωστόσο το malware μπορεί να τροποποιηθεί για να παράγει άλλα ψευδή αποτελέσματα, όπως όγκοι στον εγκέφαλο, θρόμβοι αίματος, προβλήματα στην σπονδυλική στήλη κ.α., σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία έγραψε πρώτη για τη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι εικόνες και τα αρχεία των εξετάσεων είναι ευάλωτα γενικότερα, επειδή δεν φέρουν ψηφιακές υπογραφές ούτε κρυπτογραφούνται, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην εντοπίζονται εύκολα. Όπως υπογράμμισαν, αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κακόβουλους δρώντες σχετικά για σκοπούς παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση της υγείας κυβερνητικών στελεχών, για ασφαλιστικές απάτες, για σαμποτάζ σε ιατρικές έρευνες ή στο πλαίσιο τρομοκρατικών επιθέσεων. Επίσης, προβλήματα ασφαλείας στους τρόπους με τους οποίους τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προστατεύουν τα δίκτυά τους καθιστούν εύκολη την πρόσβαση σε χάκερ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Google: Μάθε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σου

Peristeri News

Πώς η οθόνη μας γυρνάει τούμπα

Peristeri News

Η Google καταργεί τα cookies

Peristeri News

Leave a Comment