PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Πρόσω ολοταχώς για κυβέρνηση συνασπισμού


Δεν υπάρχουν βέτο για τις κυβερνητικές θέσεις, υποστήριξε σήμερα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, αφότου συνεχίστηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με το Κίνημα των 5 Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζουζέπε Κόντε.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε σταματήσει χθες μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, έως ότου εκείνο δεσμευθεί ότι αποδέχεται την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Αργότερα το απόγευμα ωστόσο, το Κίνημα των 5 Αστέρων επανήλθε με νέα δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες συνεχίζονται, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία.

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφων εάν το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ιδέα του Λουίτσι ντι Μάιο στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει βέτο».

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Ντι Μάιο, θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα,όπου αναμένεται να στηρίξουν έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Κόντε.

Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ματαρέλα θα καλέσει τον Κόντε στο προεδρικό μέγαρο αργά σήμερα ή νωρίς αύριο, για να του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή από το γραφείο του προέδρου.

Χάρις στις εξελιξεις η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχωρεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,025%.

Ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά πρόσκειται στο Κίνημα των 5 Αστέρων, παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, κήρυξε την διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Άλλες διαφωνίες

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφωνίες είναι ακόμη πολλές ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα της Ιταλίας και δεν αφορούν μόνο τη θέση του πρωθυπουργού.

Μεγάλο αγκάθι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, με την κεντροαριστερά να ζητεί την άμεση κατάργηση των σκληρών μέτρων του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων απαιτεί επίσης την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες για το έλλειμμα της Ε.Ε. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά στο 132% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

Peristeri News

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Leave a Comment