PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Πιέζει για πρόωρες εκλογές ο Σαλβίνι


Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό επιθυμεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι.

Ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα, οποίος προκάλεσε την Πέμπτη την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, ξεκίνησε περιοδίες στις ιταλικές ακτές επαναλαμβάνοντας μέχρι στιγμής σε κάθε σταθμό του το ίδιο μήνυμα.

«Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς. Πρόκειται για μια επιλογή θάρρους, συνοχής, αλλά και αξιοπρέπειας», επανέλαβε χθες ο Σαλβίνι από το Τέρμολι, στις ακτές της Αδριατικής, προτού αρχίσει να βγάζει σέλφι με ένθερμους υποστηρικτές του.

Επιπλέον, ο Σαλβίνι επισκέφθηκε την πόλη Πεσκάρα, στην ανατολική Ιταλία, απ’ όπου κάλεσε τους βουλευτές να «σηκωθούν από τις ξαπλώστρες και να επιστρέψουν στη Ρώμη για να ρίξουν την κυβέρνηση».

Ως εκ τούτου, μολονότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει παύσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όλοι οι βουλευτές της Λέγκα αναμένεται να βρίσκονται στις θέσεις τους τη Δευτέρα το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, ο τέως κυβερνητικός εταίρος του και αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο σκοπεύει από την πλευρά του να υπολογίσει τις δυνάμεις του την Δευτέρα το πρωί.

Το απόγευμα της Δευτέρα οι επικεφαλής της Γερουσίας θα συναντηθούν για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων που πρέπει να γίνουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η συνάντηση αυτή θα καθορίσει αν η άνω βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της, δεχόμενη τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ζήτησε να εκφραστεί ενώπιόν της, καθώς και τον χρόνο κατά τον οποίο θα εξεταστεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες η Λέγκα εναντίον του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κόντε θέλει κατ’αρχάς να μετάσχει στην σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου, και να επιλέξει τον Ιταλό Επίτροπο της Ε.Ε., λαμβάνοντας μια απόφαση για την οποία δεν χρειάζεται πλέον να συνεννοηθεί με την Λέγκα.

Ωστόσο οι αναλυτές κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα επιστροφής των βουλευτών στα έδρανα από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου, με μια διάλυση μερικές ημέρες αργότερα του κοινοβουλίου, που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αξιώνει ο Σαλβίνι.

Προς το παρόν ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους προέδρους των δύο σωμάτων και τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Ματαρέλα αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κατά την οποία η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με τις Βρυξέλλες και να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Προς το παρόν, ο Ματαρέλα αναχώρησε για ολιγοήμερες διακοπές στην Σαρδηνία, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στη Γένοβα, όπου θα παρευρεθεί μαζί με τον Κόντε και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησής του στην τελετή που θα γίνει εκεί στη μνήμη των 43 ανθρώπων που έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment