PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση


Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ορκίστηκε. Έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ο Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε χθες το κυβερνητικό σχήμα. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο διατηρούν πολλές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα μίας κυβέρνησης στην οποία καλούνται να συνεργαστούν δύο πολιτικοί αντίπαλοι: το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και ο έως πρότινος μεγάλος επικριτής του, το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Νέος υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο Λουίτζι ντι Μάιο, επικεφαλής του M5S, ενώ νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος έχει προεδρεύσει της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρώτη πρόκληση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος είναι ο προϋπολογισμός του 2020. Η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου η οποία δεν πρόσκειται σε κανένα κόμμα, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Ματέο Σαλβίνι. Η νέα κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα απομακρυνθεί από τη σκληρή μεταναστευτική γραμμή του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Οι δέκα υπουργοί του Κόμματος Πέντε Αστέρων (M5S), οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς καθώς και ένας από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (LEU) και η υπουργός Εσωτερικών, που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, ορκίστηκαν, πίστη στη Δημοκρατία, στο Σύνταγμα και στους νόμους.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από παραδοσιακά πολιτικούς εχθρούς, το οποίο – επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές – αφήνει πολλά περιθώρια αποτυχίας. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες, στις οποίες πιθανότατα να τιμωρηθούν και τα δύο κόμμα και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα.

Η Ιταλία βυθίστηκε σε πολιτικό χάος τον Αύγουστο, όταν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι απέσυρε τη Λέγκα από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ελπίζοντας να προκαλέσει εκλογές και να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα του κόμματός του.

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων γνώριζε από την αρχή ότι η συμμαχία με τη Λέγκα δεν ήταν καλή ιδέα. Καθώς το Κίνημα έχανε σταδιακά έδαφος, η Λέγκα έβγαινε ενδυναμωμένη. Τώρα, τονίζουν, είναι η ευκαιρία για το Κίνημα να ακολουθήσει μία πιο λογική πολιτική, αποβάλλοντας τις αντισυστημικές τάσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment