PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιστορική επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία


Η επίσκεψη της βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ Β’ στην Ιρλανδία χαρακτηρίζεται από το βρετανικό και ιρλανδικό Τύπο σήμερα ως «κοινή κάθαρση» και «ένα μεγάλο βήμα» που προσδίδουν ιστορική αξιοπιστία στην πρόσφατη πολιτική πρόοδο που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κράτη.

Η επίσκεψη της βασίλισσας της Βρετανίας, Ελισάβετ Β’ στην Ιρλανδία χαρακτηρίζεται από το βρετανικό και ιρλανδικό Τύπο σήμερα ως «κοινή κάθαρση» και «ένα μεγάλο βήμα» που προσδίδουν ιστορική αξιοπιστία στην πρόσφατη πολιτική πρόοδο που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κράτη.

Σύσσωμος ο Τύπος των δύο χωρών χαιρετίζει την επίσκεψη αυτή που άρχισε χθες και την αποκαλεί γιγάντιο βήμα, προαναγγέλλοντας ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν υπό το φως της πρόσφατης αναζωπύρωσης της βίας.

«Η επίσκεψη της βασίλισσας στην Ιρλανδία συμβολίζει τη συμφιλίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» εκτιμά η εφημερίδα Times του Λονδίνου.

«Τα τραύματα θέλουν χρόνο για να επουλωθούν και θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι θα επουλωθούν πλήρως» προσθέτει.

«Η βασίλισσα στην Ιρλανδία: ένα μικρό βήμα… αλλά ένα γιγάντιο βήμα στην Ιστορία» είναι ο τίτλος της Telegraph δίπλα στη φωτογραφία της Ελισάβετ να πατάει το ιρλανδικό έδαφος, στη πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη μετά από εκείνη του Γεωργίου Ε’ το 1911.

«Χρειάστηκαν δεκαετίες και πολύς κόπος για να τεθούν οι σχέσεις σε ένα σημείο ισότητας και σεβασμού, κάτι που είναι σημαντικό για μια ειλικρινή φιλία» υπογραμμίζει από την πλευρά της η Irish Times.

Ο αρθρογράφος της Guardian Μάικ Φίλτι, που γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, βλέπει αυτή τη βασιλική επίσκεψη ως «κοινή κάθαρση».

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ άρχισε χθε από το Δουβλίνο μια ιστορική επίσκεψη τεσσάρων ημερών στην Ιρλανδία σε ένδειξη συμφιλίωσης.

Είναι η πρώτη επίσκεψη βρετανού μονάρχη από την ανεξαρτησία το 1922, η οποία όμως αμαυρώθηκε από προειδοποιήσεις για βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν σε διαφωνούντες βορειοϊρλανδούς αυτονομιστές.

Το στάδιο Croke, όπου το 1920 βρετανικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει 14 πολίτες, σκοπεύει να επισκεφθεί αργότερα σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της Βρετανίας με την Ιρλανδία.

Όπως αναφέρει το BBC, η βασίλισσα Ελισάβετ πιθανότατα θα αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σχέσεις των δύο χωρών, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να απολογηθεί για συμπεριφορές του παρελθόντος.

Στη συνέχεια η βασίλισσα θα παραστεί σε τελετή προς τιμήν των περίπου 50.000 Ιρλανδών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε γεύμα που θα παρατεθεί το βράδυ στο Κάστρο του Δουβλίνου θα παραστεί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Χθες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της, η βασίλισσα Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων για την ιρλανδική ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ οι περισσότεροι Ιρλανδοί υποδέχθηκαν θετικά το γεγονός της επίσκεψης, όπως αναφέρει το Reuters, σχεδόν όλοι παραμένουν υπερήφανα αντιμοναρχικοί και δεν θα αισθάνονταν άνετα να κρατούν βρετανικές σημαίες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment