PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη


Κράτος – παρατηρητής η Παλαιστίνη

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρά την αντίθεση που είχαν εκφράσει ευθέως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, έλαβαν την ιστορική απόφαση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ως “κράτος -παρατηρητής”. Τους Παλαιστίνιους στήριξαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

Η ψηφοφορία έληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και μια τεράστια διπλωματική νίκη των Παλαιστινίων, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές κύρος της Παλαιστίνης και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άσκησε σκληρή κριτική στον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας ως «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα » την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά από την ομιλία του Μαχμούτ Αμπάς, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου και η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, όπου εμμέσως αναγνωρίστηκε το παλαιστινιακό κράτος, παρά την απουσία μιας συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την Πέμπτη, την θετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέσω της οποίας δόθηκε καθεστώς «κράτους παρατηρητή» στην Παλαιστίνη, που μεταφράζεται ως έμμεση αναγνώριση από τον ΟΗΕ του παλαιστινιακού κράτους.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

«Έχουμε ήδη κάνει σαφές, ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν », είπε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

«Για δύο κράτη για δύο κυρίαρχους λαούς για μια βιώσιμη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη να συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το δημοκρατικό Ισραήλ », συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment