PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ισπανία: Η Μαδρίτη προσπαθεί να επανέλθει μετά τις χιονοπτώσεις


Η κακοκαιρία «Φιλομένα» έχει «παραλύσει» τη Μαδρίτη, με τις περισσότερες υπηρεσίες να έχουν ανασταλεί, ενώ προβλέπονται για σήμερα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-10 °C). Εκχιονιστικά καθαρίζουν βασικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές.

Ησυχία επικρατούσε σήμερα το πρωί στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου κυκλοφορούσαν πολύ λίγα οχήματα. Ολόκληρες συνοικίες εξακολουθούσαν σήμερα να μην έχουν καθαριστεί από τα χιόνια, ενώ μόνον οι μεγάλοι οδικοί άξονες είχαν ανοιχτεί και τα πεζοδρόμια παρέμεναν στην πλειονότητά τους ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν από πεζούς.

Το μόνο μέσο μεταφοράς που θα λειτουργήσει σήμερα Δευτέρα είναι το μετρό. Τα λεωφορεία δεν θα κυκλοφορήσουν. «Συνεχίζουμε να επιστρέφουμε το συντομότερο δυνατό για να αποκαταστήσουμε την υπηρεσία», σχολίασαν οι υπεύθυνοι μέσω των κοινωνικών δικτύων του οργανισμού. Σταδιακά αποκαθίσταται και η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου (Cercanías).

Αποκαθίσταται η λειτουργία των σιδηροδρόμων

Ο Υπουργός Κινητικότητας, Μεταφορών και Αστικής Ατζέντας,Χοσέ Λουίς Άμπαλος, ανακοίνωσε ότι η Μαδρίτη αποκατέστησε τη σιδηροδρομική γραμμή μεγάλων αποστάσεων αυτήν την Κυριακή. Τα τρένα από την πρωτεύουσα ταξιδεύουν ήδη σε διάφορα σημεία στην Ισπανία, όπως το Σανταντέρ, η Φερρόλ ή η Μάλαγα, αλλά η βορειοανατολική γραμμή, που για παράδειγμα συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, παραμένει κλειστή.

Αρκετές γραμμές τρένων μεγάλων αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών υψηλής ταχύτητας, έχουν αρχίσει να επανενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Η Renfe δημιούργησε έναν ιστότοπο (www.renfe.com/es/es/avisos/temporal-filomena) που ενημερώνει τις ήδη ενεργές διαδρομές, οι οποίες συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Βαλένθια, το Αλικάντε, την Καρταχένα, το Βαγιαδολίδ, το Τολέδο και το Puertollano.

Οι αυτοκινητόδρομοι

Ο αυτοκινητόδρομος M-30, που περιβάλλει τις κεντρικές περιοχές της Μαδρίτης, έχει ήδη ενεργοποιημένες λωρίδες για κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις. Η σύσταση πάντως παραμένει για τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις εάν δεν είναι απολύτως απαραίτηρες. Οι δρόμοι είναι ακόμη αδιάβατοι και η κινητικότητα με το αυτοκίνητο είναι σχεδόν αδύνατη ακόμη και αν χρησιμοποιούνται αλυσίδες. Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, διαβεβαιώνει: «Στην Κοινότητα της Μαδρίτης έχουμε καθαρίσει όλους τους δρόμους στο κύριο δίκτυο».

Κλειστά για ακόμη μία ημέρα τα σχολεία

Ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα, θα προτείνει θα προτείνει την παράταση του κλεισίματος των σχολείων, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας χιονιού μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Φιλομένα».

Σε συνέντευξή του στην Onda Madrid, ο δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι «υπάρχουν ενδείξεις που δικαιολογούν» το αίτημα προς την κυβέρνηση να κηρύξει την πρωτεύουσα ως ζώνη καταστοφής, εξαιτίας της «άνευ προηγουμένου» χιονόπτωσης που έχει αφήσει πίσω της μεγάλο αριθμό πεσμένων δέντρων, κατεστραμμένων αυτοκινήτων και κατεστραμμένα γείσα.

Ο δήμαρχος επανέλαβε στους πολίτες ότi πρέπει να μένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να αφήνουν τους δρόμους ελεύθερους οχημάτων για τις υπηρεσίες του δήμου.

Τα μουσεία, τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες δεν θα ανοίξουν επίσης για δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment