PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ιαπωνία:Διεκόπη αυτόματα η λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα


Επτά μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα στην Ιστορία,αντιδραστήρας στα νότια της χώρας σταμάτησε αυτόματα να λειτουργεί, εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ψύξης του.

Επτά μήνες μετά από το σεισμό και το τσουνάμι που πυροδότησαν ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα στην Ιστορία και καθώς η Ιαπωνία προσανατολιζόταν σε επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος, αντιδραστήρας στα νότια της χώρας σταμάτησε αυτόματα να λειτουργεί, εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ψύξης του, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η διαχειρίστρια εταιρία Kyushu Electric έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το συμβάν στο εργοστάσιο Γκενκάι δεν είναι σοβαρό, λέγοντας ότι δεν υπήρξε κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Όπως διευκρίνισε, το πρόβλημα εντοπίζεται στη μονάδα συμπύκνωσης του αντιδραστήρα 4, όπου ο ατμός μετατρέπεται και πάλι σε νερό, όμως το σύστημα τέθηκε με ασφάλεια εκτός λειτουργίας και οι έλεγχοι συνεχίζονται.

«Δεν παρατηρήσαμε τίποτε το ασυνήθιστο, όπως μια αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου Γιούκι Χιράνι, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν αναφορές για καπνό ή φωτιά. Παρότι τα ακριβή αίτια της βλάβης παραμένουν άγνωστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κοντά στον αντιδραστήρα 4 πραγματοποιούνταν εργασίες συντήρησης, κάτι που οδήγησε κάποιους στο συμπέρασμα πως η αυτόματη διακοπή λειτουργίας ήταν αποτελέσμα ανθρώπινου λάθους.

Από τους έξι αντιδραστήρες στο σταθμό Γκενκάι, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ένας, καθώς άλλοι δύο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο επιθεώρησης ρουτίνας. Από τους συνολικά 54 αντιδραστήρες στη χώρα, μόνο 10 παραμένουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο, απειλώντας να στερήσουν από την Ιαπωνία σχεδόν το εν τρίτο του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από την πυρηνική καταστροφή του Μαρτίου, τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια έπρεπε να υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας. Η νέα κυβέρνηση της χώρας, που παρέλαβε τη σκυτάλη μόλις πριν ένα μήνα, έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να δώσει την εντολή για επανεκκίνηση των αντιδραστήρων που πέρασαν με επιτυχία τους ελέγχους.

Το βασικό εμπόδιο για το νέο πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν οι αντιδραστήρες δεν λειτουργήσουν σύντομα, είναι η Κοινή Γνώμη: η εμπιστοσύνη της στο πυρηνικό πρόγραμμα έχει κλονιστεί και το νέο συμβάν στο εργοστάσιο του Γκενκάι οπωσδήποτε δεν βοηθά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, μόλις το 5% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως τα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια είναι πολύ ασφαλή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment