PeristeriNews.gr
Διεθνή

Θρησκευτική βία συγκλονίζει το Αφγανιστάν


Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας στο πολύπαθο Αφγανιστάν, μόλις 24 ώρες μετά την αιματηρή επίθεση διαδηλωτών εναντίον εργαζομένων στα γραφεία του ΟΗE

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το κύμα βίας στο πολύπαθο Αφγανιστάν, μόλις 24 ώρες μετά την αιματηρή επίθεση διαδηλωτών εναντίον εργαζομένων στα γραφεία του ΟΗΕ στην μέχρι πρότινος ειρηνική πόλη Μαζαρ-ι-Σαρίφ, με αφορμή το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου από Αμερικανό πάστορα.

Σήμερα θέατρο της βίας έγινε η Κανταχάρ, όπου πέντε Αφγανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας, ορισμένοι στην προσπάθεια τους, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσπάσουν τα όπλα φρουρών ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Άλλοι 32 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες ή πέτρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε εντονότατα τη χθεσινή επίθεση εναντίον του ΟΗΕ. Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να φέρει τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία του προσωπικού του ΟΗΕ και των γραφείων του.

Εξάλλου, ένοπλοι επιτέθηκαν σήμερα το πρωί εναντίον στρατοπέδου της Isaf, των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις στρατιώτες και οι δράστες να σκοτωθούν.

Το «φυτίλι» άναψε ο Αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς στις 20 Μαρτίου καίγοντας αντίτυπο του Κορανίου στις ΗΠΑ, παρά τις υποσχέσεις του για το αντίθετο.

Σήμερα επίκεντρο των θρησκευτικών διαμαρτυριών έγινε η Κανταχάρ, όπου σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείο, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στα νότια προάστια της πόλης και προσπάθησε να φτάσει στο κέντρο.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν, ενώ η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών, ειδικά των δημοσιογράφων.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την οποιαδήποτε ανάμιξη στο χθεσινό λιντσάρισμα των επτά ξένων εργαζόμενων στα γραφεία του ΟΗΕ, αρκούμενοι στο χαρακτηρισμό της επίθεσης ως μια «πράξη υπεύθυνων Μουσουλμάνων».

Όπως μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές το μίσος εναντίον της Δύσης τροφοδοτείται εδώ και καιρό από τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά απωλειών άμαχου πληθυσμού με ευθύνη των ξένων δυνάμεων, που εδρεύουν στη χώρα.

Σημειωτέον, ότι δύο από τα πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Τα θύματα είναι τέσσερεις άνδρες από το Νεπάλ, ένας Νορβηγός οδηγός, ένας Σουηδός δικηγόρος κι άλλος ένας Δυτικός, που δεν έχει προς το παρόν ταυτοποιηθεί.

Κι άλλες διαδηλώσεις αναμένονται σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να επικρατήσει ηρεμία και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποκηρύξουν τη βία και να λύσουν μέσω του διαλόγου τις διαφορές τους.

Ο ΟΗΕ δήλωσε πως προχωρά σε επανεκτίμηση της παρουσίας του στη χώρα, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησής του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment