PeristeriNews.gr
Editorial

Θρήνος, πόνος, οργή


Αυξάνεται δραματικά και συνεχώς η μαύρη λίστα των ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί και αβοήθητοι από την πύρινη κόλαση που ξέσπασε στην Ανατολική Αττική.

Δεκάδες νεκρούς, αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων, περισσότερους από 170 τραυματίες, πολλές εκατοντάδες καμένα σπίτια και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή αφήνει στο πέρασμά της η πύρινη «κόλαση» στην Αττική.

Βουρκωμένα μάτια σε όλη τη χώρα για την βιβλική καταστροφή που μετράει μέχρι τώρα 80 θύματα. Άνθρωποι, νέοι, γέροι, ενήλικες, οικογένειες, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη, κάηκαν ζωντανοί.

Η φρίκη που ζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα, έχει μετατραπεί σε εθνική τραγωδία με τις λέξεις να μην φτάνουν να περιγράψει κανείς τον πόνο και την απόγνωση.

Δεκάδες τα περιστατικά, οι σπαρακτικές μαρτυρίες με τις μάνες να κείτονται καμένες αγκαλιά με τα βρέφη τους. Λύγισε η Ελλάδα μπροστά στον πόνο που προκάλεσε η τραγωδία των 26 ανθρώπων που έχασαν τον προσανατολισμό τους όταν επιχείρησαν στο Μάτι, να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες σε Γεράνεια Όρη, Καλλιτεχνούπολη, Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Χανιά. Εκκενώθηκαν οικισμοί στους Αγίους Θεοδώρους και κατασκηνώσεις στο Αλεποχώρι.

Έκτακτα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο διεθνής Τύπος. Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.

Θρήνος, πόνος και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μετά τους δεκάδες νεκρούς για την τραγωδία στην Αττική.

Εμείς θα θέλαμε μέσα από αυτήν την στήλη να δώσουμε κάποιες οδηγίες αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

– Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

– Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

– Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

– Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

– Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

– Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

– Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

– Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

– Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

– Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

– Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

– Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

– Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

– Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment