PeristeriNews.gr
Διεθνή

Θετικό το ΔΝΤ για πορεία ελληνικής οικονομίας


Σημαντικές διεργασίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Σημαντικές διεργασίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ενώ ήδη βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Το ΔΝΤ εκφράζεται θετικά όσον αφορά την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και πως θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Συμφωνία των G20

Ήδη στη σύνοδο της G20, προέκυψε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας και Ινδίας, σύμφωνα με την οποία τα χρέη τους, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών και τα εμπορικά ισοζύγια, να υπόκεινται σε μη δεσμευτικό έλεγχο από το ΔΝΤ.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις – προτάσεις του ΔΝΤ, αφού αυτό εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία, δεν θα δημιουργούν στις χώρες αυτές, δέσμευση για εφαρμογή τους. Στόχος της απόφασης αυτής, είναι να αποτραπεί μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου, Αντόνιο Μπόρχες, για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως είναι τα καλύτερα νέα τους τελευταίους μήνες».

Τόνισε, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της, ενώ παραδέχθηκε πως η χώρα μας και η Ιρλανδία βρίσκονται στο σωστό δρόμο, αλλά παράλληλα και «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», καθώς πρέπει να περιμένουν αρκετούς μήνες έως ότου πετύχουν την οικονομική ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε αποκλείουν κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στους Los Angeles Times, αναφέρει ότι η Ελλάδα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση και βάσει των όρων των μεταρρυθμίσεων αν και έπεσε λίγο έξω από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος για το 2010.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι αγορές εμπιστεύονται ή όχι την Ελλάδα, καθώς το ύψος των σπρεντ είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι πριν από έναν χρόνο παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά: “Φαίνεται ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας μέχρι να πείσουμε τις αγορές. Φαίνεται ότι η προσπάθειά μας θα είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας σπριντ”. Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι πρόκειται για μια σκέψη την οποία δεν ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο κόστος.

Στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες, θα προσδιοριστούν οι όροι που θα εφαρμοστούν στη διαδικασία της μη δεσμευτικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ: «Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία».

Εκτός της συγκεκριμένης απόφασης, η ομάδα των του G20, εξέτασε τις επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και την Ιαπωνία, στην παγκόσμια οικονομία, διαπιστώνοντας «την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment