PeristeriNews.gr
Πολιτική

Θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα


Θετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Θετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για ιστορικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που εξοικονομεί 6 δις ευρώ από τα σπρεντ, και η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ η χώρα μας εξασφάλισε και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του σημερινού μηχανισμού στήριξης στα 440 δις ευρώ και η ενίσχυση του νέου από το 2013 με επιπλέον 500 δις, καθώς και η θέσπιση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Νωρίτερα, οι 17 ηγέτες κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το “σύμφωνο για το ευρώ”, όπως μετονομάστηκε το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, με το οποίο προωθείται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών.

Ειδικότερα επισημαίνεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την απασχόληση, που θα συνδυάζεται η ευελιξία και η ασφάλεια στην αγορά εργασίας, καθώς και η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα, ενώ ενθαρρύνεται η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.

Ακόμα, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων θα εξαρτάται από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας και το προσδόκιμο όριο ζωής, ενώ οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης καλούνται να βάλουν φρένο στο χρέος ώστε να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment