PeristeriNews.gr
Διεθνή

Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ρωσία


Mε αφορμή τη συμμετοχή του αμερικανικού καταδρομικού «Monterey» στις ασκήσεις «Sea Breeze 2011» από κοινού με την Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα.

Θερμό επεισόδιο έλαβε χώρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, με αφορμή τη συμμετοχή του αμερικανικού καταδρομικού «Monterey» στις ασκήσεις «Sea Breeze 2011» από κοινού με την Ουκρανία, στη Μαύρη Θάλασσα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας που με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, χαρακτήρισε την είσοδο του «Monterey» στη Μαύρη Θάλασσα, ως απειλή για την ασφάλεια της, καθώς όπως είπε το Monterey είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και έχει αποσταλεί στα ευρωπαϊκά ύδατα για τη σταδιακή προσαρμογή και εγκατάσταση «του ευρωπαϊκού κλάδου της παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας».

Στην ανακοίνωση του, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναρωτιέται ότι αφού πρόκειται για «συνηθισμένη επίσκεψη σ’ αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, τότε γιατί επιλέχθηκε πλοίο με αυτόν τον εξοπλισμό» και τι ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει σε ασκήσεις με διακηρυγμένο στόχο μια «αντιπειρατική επιχείρηση κατά τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ».

Το Ρωσικό ανακοινωθέν κατηγορεί την αμερικανική πλευρά ότι δεν υπολογίζει την γνώμη της Ρωσικής πλευράς, προειδοποιώντας ότι «δεν θα αφήσουμε χωρίς την προσοχή μας την εμφάνιση σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας στοιχείων της στρατηγικής υποδομής των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια βήματα ως απειλή για την ασφάλειά μας».

Τονίζει μάλιστα, ότι «το αμερικανικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα δημιουργεί υψηλού βαθμού στρατηγική αβεβαιότητα και καθιστά αναπόφευκτο το ερώτημα σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στις προφορικές διαβεβαιώσεις για μη στόχευσή του εναντίον της Ρωσίας».

Και καταλήγει ότι οι παραπάνω εξελίξεις «δεν διευκολύνουν τον κοινό προσδιορισμό της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής της μελλοντικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, όπως συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα και στις συναντήσεις κορυφής μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment