PeristeriNews.gr
Πολιτική

Θα κατάσχονται και περιουσίες πολιτικών


Πέντε τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επέρχονται με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Πέντε τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επέρχονται με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην αλλαγή του νόμου “περί ευθύνης υπουργών”, τόνισε ότι είναι εφικτές διορθωτικές παρεμβάσεις, “ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα”.

Υπενθύμισε επίσης, ότι η ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, υπενθύμιση η οποία είχε, μάλλον, ως αποδέκτη την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών, γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 3126/2001 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών, οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι για τη ριζική αλλαγή του νόμου “περί ευθύνης των υπουργών” απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος, καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ακόμη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, η κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το ν/σ, καταργούνται όλες οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές, επιβάλλονται περιοριστικοί όροι, γίνεται υποχρεωτική κατάσχεση οικονομικού οφέλους, δημιουργείται γνωμοδοτικό συμβούλιο πριν από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και δεσμεύονται κάθε είδους τίτλοι και χρηματοπιστωτικά προϊόντα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment