PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Σερβία υποψήφια προς ένταξη


Η ενδεχόμενη κρίση με την αναστολή του καθεστώτος απαλλαγής από βίζα για τη Σερβία θα αποφευχθεί και τις επόμενες ημέρες θα εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ενδεχόμενη κρίση με την αναστολή του καθεστώτος απαλλαγής από βίζα για τη Σερβία θα αποφευχθεί και τις επόμενες ημέρες θα εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, έπειτα από συνάντηση, στο Βελιγράδι, με τον ομόλογό του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Ο κ. Γέρεμιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Άσελμπορν, τόνισε ότι η Σερβία έχει την πλήρη στήριξη του Λουξεμβούργου στο ζήτημα αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου εκτίμησε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Σερβίας εφάρμοσε σημαντικά μέτρα όσον αφορά το θέμα των αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ και ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Άσελμπορν τόνισε ότι η Σερβία μπορεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έως το τέλος του έτους, ακόμη κι αν δεν οδηγηθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία οι καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς, αλλά επιδείξει ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση για τη σύλληψή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου υπενθύμισε την περίπτωση του Κροάτη στρατηγού, Άντε Γκοτόβινα, τονίζοντας ότι η Κροατία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2005, αν και ο Γκοτόβινα δεν είχε ακόμη συλληφθεί.

Ο κ. Γέρεμιτς υπογράμμισε ότι το Λουξεμβούργο στήριξε από την αρχή την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως ότι, σήμερα, η κατάσταση στην ΕΕ είναι πιο σύνθετη και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

«Τώρα η κατάσταση είναι σύνθετη, αλλά το σημαντικό είναι να μη χάνουμε ενέργεια και υπό τις πιέσεις εξωτερικών περιστάσεων να μην αλλάζουμε την πολιτική και την κατεύθυνση που επιλέξαμε», τόνισε ο κ. Γέρεμιτς.

Ο κ. Άσελμπορν χαιρέτισε τις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι διεξάγονται χωρίς διαμεσολάβηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment