PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η πρώτη μήνυση από αμερικανική πολιτεία κατά της Κίνας


Μήνυση κατά της κινεζικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά την πανδημία κατέθεσε η αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις βαρύτατες οικονομικές απώλειες που υπέστη εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στην αγωγή του ο γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ ισχυρίζεται ότι η Κίνα έκανε ελάχιστα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της πολιτείας υπέστησαν οικονομική ζημία που ενδεχομένως ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδείνωσε την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Ωστόσο ειδικοί στα νομικά αμφιβάλλουν πόσο μακριά στη δικαστική οδό μπορεί να φτάσει η πολιτεία, αλλά και για το κίνητρο πίσω από την μήνυση.

«Στο Μιζούρι, ο αντίκτυπος του ιού είναι έκδηλος – χιλιάδες έχουν μολυνθεί και πολλοί έχουν πεθάνει, οικογένειες έχουν χωριστεί από τους αγαπημένους τους, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν» ανέφερε ο κ. Σμιτ και υποστήριξε πως «η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση του COVID-19 και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου». «Πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους» τόνισε ο ίδιος.

Η αστική αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη, στρέφεται κατά της κινεζικής κυβέρνησης, του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλων αξιωματούχων και θεσμών της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύει η Κίνα σχετικά με την έκταση της πανδημίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση της Κίνας για την στάση της στην κρίση του κορωνοϊού, καθώς, όπως είπε, «δεν διέθεσε έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες, γεγονός το οποίο δυσκόλεψε την καταπολέμηση του ιού».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment