PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Η πράσινη οικονομία θα δημιουργήσει έως 60 εκατ. δουλειές


Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα μπορούσε να παράγει τις επόμενες δυο δεκαετίες 15 με 60 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, βγάζοντας από τη φτώχεια δεκάδες εκατομμύρια εργάτες.

Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα μπορούσε να παράγει τις επόμενες δυο δεκαετίες 15 με 60 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, βγάζοντας από τη φτώχεια δεκάδες εκατομμύρια εργάτες.

Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη της «Πρωτοβουλίας για Πράσινες Θέσεις Εργασίας», που ιδρύθηκε το 2007 από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και άλλους φορείς.

Στη μελέτη, με τίτλο «Προσπαθώντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη: Ευκαιρίες για αξιοπρεπή δουλειά και κοινωνική ένταξη σε μια πράσινη οικονομία», επισημαίνεται ότι τα οφέλη που προαναφέρθηκαν θα εξαρτηθούν από τη σωστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Juan Somavia, τόνισε ότι το τρέχον αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη βιώσιμο, όχι μόνο για τις οικονομίες αλλά για τις κοινωνίες επίσης.

«Πρέπει να κατευθυνθούμε άμεσα σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης με πολιτικές που θα επικεντρώνονται στον άνθρωπο και τον πλανήτη», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή έρχεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου που φέτος έχει ως θέμα της την πράσινη οικονομία».

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η πράσινη οικονομία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενεές», τόνισε.

Η έκθεση εξετάζει ποιες επιπτώσεις θα έχει στην εργασία, τα εισοδήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη το «πρασίνισμα» της οικονομίας.

Τουλάχιστον το μισό από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, δηλαδή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, θα επηρεαστεί από τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Κι ενώ οι αλλαγές θα είναι αισθητές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, οκτώ τομείς στρατηγικής σημασίας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο: γεωργία, δασοπονία, αλιεία, ενέργεια, κατασκευές, ανακύκλωση, οικοδομή και μεταφορές.

Ήδη, στο δρόμο προς μια «πράσινη» οικονομία, έχουν δημιουργηθεί δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα σήμερα ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολεί περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς υπερδιπλασίασε τις θέσεις εργασίας την περίοδο 2006 – 2010.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι άλλη μια σημαντική πηγή «πράσινων» θέσεων εργασίας, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών. Στην Ισπανία ο συγκεκριμένος τομέας έχει δημιουργήσει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment