PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Η «πράσινη» Γερμανία στη δίνη της διοξίνης


Το σκάνδαλο διοξίνης που ταλανίζει τη Γερμανία αποδεικνύει ότι ακόμη και σε χώρες που πρωτοστατούν στην ανακύκλωση και σωστή περισυλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών δεν επαρκεί.

Το σκάνδαλο διοξίνης που ταλανίζει τη Γερμανία αποδεικνύει ότι ακόμη και σε χώρες που πρωτοστατούν στην ανακύκλωση και σωστή περισυλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών η νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών δεν επαρκεί.

Στη Γερμανία συλλέγεται το 60% των χρησιμοποιημένων λαδιών, οικιακών και βιομηχανικών, και μεγάλη ποσότητα εξ αυτών αξιοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ.

Τέτοιου είδους ήταν και το λιπαρό οξύ που εντοπίστηκε στη γερμανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch, που εκτιμάται ότι μόλυνε από 30.000 έως και 150.000 τόνους ζωοτροφής και κατ’ επέκταση αβγά και κρέας με διοξίνη.

Περίπου 5.000 κτηνοτροφικές μονάδες στην Κάτω Σαξονία και τη Βόρεια Ρηνανία αναγκάστηκαν να κλείσουν και οι ζημίες τους αναμένεται ότι θα αγγίξουν τα συνολικά τα 40-60 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως.

Πιστοποίηση

Η μόνη δυνατότητα για να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους είναι να πάρουν -καταβάλλοντας οι ίδιοι το αντίτιμο- εργαστηριακή πιστοποίηση, που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκέντρωση διοξίνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι γερμανικές Αρχές, η εν λόγω εταιρεία είχε αγοράσει το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ από Ολλανδό έμπορο, ο οποίος με τη σειρά του το είχε προμηθευτεί από τη γερμανική Petrotec AG, που παράγει βιοντίζελ.

Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Petrotec, η συγκεκριμένη ουσία πουλήθηκε για τεχνική χρήση και όχι για τη βιομηχανία τροφίμων, κάτι που αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο. Ωστόσο η Harles & Jentzsch δήλωσε προκλητικά άγνοια για την ακαταλληλότητα των λιπαρών αυτών ουσιών στις ζωοτροφές, ενώ αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε μολυσμένες πρώτες ύλες επί τουλάχιστον 10 μήνες.

Προς το παρόν εκτιμάται ότι δεν έχουν εξαχθεί μολυσμένες ζωοτροφές στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως σταδιακά διαπιστώνεται ότι έχει γίνει εξαγωγή αβγών και κρέατος που περιέχουν διοξίνη σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου έφτασαν 136.000 «ύποπτα» αβγά και η Βρετανία στην οποία πουλήθηκαν 14 τόνοι αβγά.

Το πραγματικό εύρος του σκανδάλου δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Βάσει κανονισμών, οι ζωοτροφές περιέχουν δημητριακά και φυτικά έλαια, όχι όμως χρησιμοποιημένα λάδια που πρέπει να ανακυκλώνονται. Η ποινή για όποιον χρησιμοποιεί βλαβερές ή απαγορευμένες ουσίες στην παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών είναι τρία χρόνια φυλάκισης ή ένα χρηματικό πρόστιμο.

77 φορές πάνω

  • Τα τελευταία εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι οι μολυσμένες ζωοτροφές περιείχαν 77 φορές περισσότερη διοξίνη από το επιτρεπτό όριο. Φαίνεται δε ότι η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε σχεδόν παράνομα για να μην εντοπιστούν οι ατασθαλίες της.
  • Μετά το σκάνδαλο διοξίνης, όμως, τόσο η Γερμανία όσο και η Κομισιόν προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρότερων μέτρων και κυρίως στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment