PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Η Ουκρανία στην κορυφή του 61ου διαγωνισμού της Eurovision


Η Ουκρανία, με την ερμηνεία της Jamala  στο τραγούδι «1944», που σύμφωνα με την τραγουδίστρια αποτελεί μία εξιστόρηση τόσο των γεγονότων του 1944 όσο και της επαναπροσάρτησης στην Ρωσία το 2014, κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή διοργάνωση.

Ντυμένη στα μπλε, η Jamala βγήκε στο σκοτάδι και τραγούδησε φωτίζοντας τη σκηνή και συγκινώντας με τους στίχους και την ερμηνεία της ολόκληρη την Ευρώπη.

ukraine_eurovision-jamala-2

Σε μουσική και στίχους της 32χρονης ερμηνεύτριας, το κομμάτι «1944» αναφέρεται στον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα, εκείνη τη χρονιά. Η ίδια η Jamala έχει να επισκεφθεί την οικογένειά της στη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, λόγω των γεγονότων.

ukraine_eurovision-jamala-3

Το τραγούδι έχει άλλη μια καινοτομία, καθώς είναι μισό στα αγγλικά και το άλλο μισό στη διάλεκτο της Κριμαίας. Η Jamala, που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας, είχε δηλώσει πως μέσα από το τραγούδι της, πιστεύει πως θα συμβάλλει στο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε την ιστορία. Όταν γνωρίζουμε, προλαμβάνουμε», ανέφερε η ερμηνεύτρια.

Η ροκ συμμετοχή της Κύπρου

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Eurovision με το τραγούδι  «Alter ego», που ερμηνεύουν οι Minus One, έχοντας μια αξιοπρεπέστατη παρουσία και καταλαμβάνοντας την 21η θέση στη βαθμολογία.

eurovision_cyprus-16

Το ροκ συγκρότημα, που αποτελούν οι Francois Micheletto (τραγούδι), Χάρης Πάρη (κιθάρα), Κωνσταντίνος Αμερικάνος (τραγούδι), Αντώνης Λοϊζίδης (μπάσο) και Χριστόφορος Ιωαννίδης (Chris J) στα ντραμς, συνεργάστηκε με τον Σουηδό μουσικοσυνθέτη Thomas G:son (Τόμας Γκούσταφσον), ο οποίος υπέγραψε το τραγούδι «Euphoria», που κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό του 2012.

Μια νέα πνοή στον θεσμό

Η Αυστραλία την οποία εκπροσώπησε στη δεύτερη συμμετοχή της στην Eurovision η 27χρονη, γεννηθείσα στη Νότια Κορέα, Ντάμι Ιμ, με το τραγούδι «Sound of Silence» σε μουσική και στίχους των DNA (David Musumeci & Anthony Egizii), πλασαρίστηκε στη δεύτερη θέση και έδωσε μια νέα πνοή στον μουσικό θεσμό. Κάθε χρόνο, από το κανάλι SBS, υπάρχει ζωντανή μετάδοση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ενώ οι Αυστραλοί eurofans είναι τόσο φανατικοί που ψηφίζουν αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους δεν υπολογίζεται στο τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

eurovision-2016-Russia-Lazarev

Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης,  μέχρι και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, Ρωσία, κατέλαβε την τρίτη θέση με τον 33χρονο Σεργκέι Λαζάρεφ να ερμηνεύει το τραγούδι «You are the only one», χρησιμοποιώντας την επιτυχημένη συνταγή του περσινού νικητή Μανς Ζεμερλόου.

Ελληνική παρουσία

Οι Argo μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν για τη χώρα μας μια θέση στον τελικό της διοργάνωσης, σημειώνοντας την πρώτη απουσία από το 2004 που ξεκίνησε η διαδικασία των ημιτελικών, όμως το τραγούδι της Ρωσίας είχε ελληνική «σφραγίδα», αφού τη μουσική υπέγραψε ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ενώ τη σκηνική παρουσία του Λαζάρεφ επιμελήθηκε ο Φωκάς Ευαγγελινός, που, για άλλη μία φορά, απέδειξε πως γνωρίζει πολύ καλά πώς να στήνει μία συμμετοχή με στόχο τη διάκριση στον διαγωνισμό τραγουδιού.

Justin Timberlake

Στη σκηνή του τελικού της Eurovision ανέβηκε για πρώτη φορά ένας διεθνούς φήμης καλλιτέχνης, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον διαγωνισμό τραγουδιού. Ο λόγος για τον Αμερικανό σούπερ σταρ Justin Timberlake, ο οποίος παρουσίασε το νέο του τραγούδι από την ταινία «Trolls»,  όπου συμπρωταγωνιστεί.

eurovision-2016-Justin-Timberlake

«Ξέρω πως είναι να τραγουδάς ένα κομμάτι πρώτη φορά, ξέρω πως έχετε άγχος και στρες και μπράβο σας που εκπροσωπείτε τις χώρες σας», δήλωσε ο 35χρονος καλλιτέχνης πριν ανέβει στη σκηνή ενώ εξομολογήθηκε ότι είχε άγχος.

Η τελική κατάταξη

1) Ουκρανία

2) Αυστραλία

3) Ρωσία

4) Βουλγαρία

5) Σουηδία

6) Γαλλία

7) Αρμενία

8) Πολωνία

9) Λιθουανία

10) Βέλγιο

11) Ολλανδία

12) Μάλτα

13) Αυστρία

14) Ισραήλ

15) Λετονία

16) Ιταλία

17) Αζερμπαϊτζάν

18) Σερβία

19) Ουγγαρία

20) Γεωργία

21) Κύπρος

22) Ισπανία

23) Κροατία

24) Βρετανία

25) Τσεχία

26) Γερμανία

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Leave a Comment