PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Ολλανδία απέκτησε Βασιλιά


Οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, τουλάχιστον χίλιοι δημοσιογράφοι καθώς και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο απλοί πολίτες αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο Άμστερνταμ, στην ενθρόνιση του πρώτου βασιλιά ύστερα από 122 χρόνια, μετά και την παραίτηση της Βασίλισσας Βεατρίκης.

Οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, τουλάχιστον χίλιοι δημοσιογράφοι καθώς και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο απλοί πολίτες αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο Άμστερνταμ, στην ενθρόνιση του πρώτου βασιλιά ύστερα από 122 χρόνια, μετά και την παραίτηση της Βασίλισσας Βεατρίκης. Παρά την μεγάλη δημοτικότητά της, η 75χρονη βασίλισσα ανακοίνωσε στις αρχές της χρονιάς πως παραιτείται μετά από 33 χρόνια στον θρόνο, θέλοντας να μείνει πιστή στην παράδοση της μητέρας της και της γιαγιάς της, οι οποίες επίσης παραιτήθηκαν.

Παράλληλα με την τελετή για την ενθρόνιση του πρίγκιπα Γουλιέλμου – Αλέξανδρου, οι δρόμοι του Άμστερνταμ ετοιμάζονται για ένα μεγάλο πάρτι, καθώς σήμερα εορτάζεται και η εθνική επέτειος στην Ολλανδία, γνωστή ως ημέρα της Βασίλισσας, κατά την οποία είναι παράδοση η χώρα να ντύνεται στα πορτοκαλί και ο κόσμος να βρίσκεται στους δρόμους, διασκεδάζοντας και συμμετέχοντας στα μουσικά δρώμενα που είναι προγραμματισμένα. Μάλιστα, ο Μαρκ Βαν Ντερ Λίντεν, αρχισυντάκτης του βασιλικού περιοδικού στην Ολλανδία, ανέφερε: «Θα είναι ένα χάος, αλλά σε εμάς τους Ολλανδούς αρέσει λίγο χάος. Αυτό θα σημαίνει πως θα γίνει ένα αληθινό πάρτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δρόμους του Άμστερνταμ θα βρεθούν περισσότεροι από 10.000 ένστολοι αστυνομικοί, 3.000 ντυμένοι με πολιτικά, καθώς και περίπου 1.500 παρατηρητές, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους άνδρες της Αστυνομίας, προκειμένου να εντοπίσουν όσους από τους πολίτες προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Μάλιστα, ο εναέριος χώρος πάνω από το Άμστερνταμ έχει κλείσει από τη Δευτέρα και θα παραμείνει κλειστός μέχρι και αύριο. Τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας σχετίζονται με την επίθεση στην βασιλική οικογένεια κατά την ημέρα της Βασίλισσας στο Άπελντουμ το 2009, όταν ένας Ολλανδός τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθειά του να οδηγήσει το αυτοκίνητο στην βασιλική παρέλαση, σκοτώνοντας και επτά ανθρώπους. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, για τις οποίες δόθηκε άδεια από την Αστυνομία και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένα σημεία στο Άμστερνταμ.

Η παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι στις 11:00 το πρωί και θα είναι μια ιδιωτική τελετή. Αντίθετα, η ενθρόνιση του Γουλιέλμου – Αλέξανδρου θα λάβει χώρα αμέσως μετά σε μια παλιά εκκλησία του 15ου αιώνα, η οποία βρίσκεται δίπλα στα ανάκτορα στο κέντρο του Άμστερνταμ. Εκεί αναμένεται να δώσουν το παρών περίπου δύο χιλιάδες υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους και 500 απλοί πολίτες. Όλοι τους θα είναι μάρτυρες της ορκωμοσίας του νέου βασιλιά στο ολλανδικό σύνταγμα, ενώπιον και των μελών του κοινοβουλίου. Τα μέλη της κυβέρνησης από την πλευρά τους – εκτός από μερικούς διαφωνούντες – θα ορκιστούν για το απαραβίαστο του βασιλιά.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής και την ενθρόνιση, ο νέος βασιλιάς και η βασίλισσα θα παρακολουθήσουν την χορωδία του Ρότερνταμ, η οποία θα παρουσιάσει το «Τραγούδι του Βασιλιά». Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γουλιέλμος – Αλέξανδρος είχε δηλώσει ότι «τώρα είμαι ειλικρινά έτοιμος να αναλάβω τα καθήκοντα της μητέρας μου».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment