PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου για τον Προϋπολογισμό του Δήμου


Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου με την θέση της για τον Προϋπολογισμό του 2020 και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Περιστερίου. Αναλυτικά:

  1. Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 80.000.000 € ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 8.500.000 € ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ.

Υποτάσσεται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες της ανάπτυξης για τους λίγους, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της πόλης μας, ευθυγραμμίζεται με τον δημοσιονομικό κορσέ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές που έχουν σχέση με τις ανάγκες του λαού, με τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντί αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί τομείς που κατευθύνονται τα χρήματα είναι σε: συνεχείς αναπλάσεις με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της διασκέδασης, στους εργολάβους, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή η τάση καταγράφεται σε συνεχιζόμενα και νέα έργα που προγραμματίζονται όπως η ανάπλαση του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως  ύψους 1.000.000 €, η ανάπλαση της Σοφοκλή Βενιζέλου ύψους 1.740.000 € κλπ.

  1. ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια στην Τοπική Διοίκηση έχουν προχωρήσει αντιδραστικότατες αναδιαρθρώσεις με κορυφαίες τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη.

Η μεγάλη ευθύνη της Διοίκησης Παχατουρίδη είναι πως χειροκρότησε αυτές τις αλλαγές που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα πεντάμηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς, σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτυ από ΜΚΟ και άλλους επαγγελματίες-κερδοσκόπους-”φιλεύσπλαχνους”. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος.

Οι ΚΑΠ (κρατική χρηματοδότηση) από το 2011 έχουν μειωθεί κατά 65%. Στις υπηρεσίες του Δήμου Περιστερίου το 2011 υπήρχαν 1462 ΑΦΜ σε χρεωστική κατάσταση ενώ σήμερα, τα ΑΦΜ που χρωστάνε έχουν φτάσει στις 27.000!!!

  1. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΗ

Ειδικοί Εγκύκλιοι από το Υπ.Εσωτερικών, εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το Υπ.Οικονομικών, ολόκληρο κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης  στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας.

Και σα να μην έφτανε αυτό, πλεόν το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν  όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου!!!

  1. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:
  • Τα ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 20.525.970€. Η σχέση ιδίων εσόδων με την κρατική χρηματοδότηση δείχνει ότι πάνω από το 60% των εσόδων του Δήμου αφορά νόμιμο “άρπαγμα” από τους δημότες.
  • Από τα 17 περίπου εκατομμύρια € που χρειάζονται για μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων του Δήμου το κράτος καλύπτει μόνο τα 14,5 εκατομύρια €. Δηλαδή, μόνο για τους εργαζόμενους του Δήμου, το κράτος δίνει 2,5 εκατομμύρια € λιγότερα.
  • Τα τέλη και οι φόροι του λαού του Περιστερίου είναι περίπου 20 εκατομμύρια €.
  • Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πάνω από 14 εκατομμύρια €.
  • Τα χρέη των δημοτών κυρίως στη ΔΕΗ φτάνουν τα 18 εκατομμύρια € και επειδή έχουμε «ανάπτυξη» της πόλης σε υποδομές και φωτισμό υπάρχει αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ κατά 700.000€.

Να ποια είναι η ανάπτυξη και ποιος την πληρώνει. Απαλλαγή του κράτους από την χρηματοδότηση, νέα βάρη στο λαό. Οι λίγοι, έχοντες και κατέχοντες, οι καναλάρχες, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, μεγάλων εμπορικών κέντρων, νυχτερινών κέντρων, ιδιοκτήτες ΠΑΕ παραμένουν ανέγγιχτοι από τη Διοίκηση Παχατουρίδη.

  1. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ:
  • αντιπυρικό ή αντισεισμικό έργο παρά μόνο μπαλώματα
  • αντιπλυμμηρική θωράκιση στην Ανθούπολη, την Κηπούπολη, τη Χρυσούπολη παρά μόνο το αντιπλημμυρικό στην Τσαλαβούτα και αυτό μετά από δεκαετίες που υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την περιοχή. Έχουμε θρηνήσει υλικές καταστροφές και ανθρώπινα δράματα για να γραφτεί έστω και αυτό το έργο.
  • απαλλοτριώσεις  οικοπέδων για κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες και διανοίξεις οδικών αρτηριών
  • παιδικούς σταθμούς παρά μόνο για έναν που εγγράφουν εδώ και κάμποσα χρόνια και αυτό όταν 250 παιδιά έχουν μείνει έξω από παιδικό σταθμό, από αυτά που έκαναν αίτηση.
  • Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. Το ΕΕΕΕΚ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ από την εισήγηση. Το ίδιο το 28ο Δημοτικό και η μετεγκατάσταση του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων, καθώς και δεκάδες άλλα σχολεία όπως: 4ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 7ο-10ο Λύκειο, 6ο Γυμνάσιο.
  • το γήπεδο του Ιεροθέου που θα μπορούσε αν υπήρχε θέληση να λυθεί και να φτιαχτεί με αυτεπιστασία ακυρώνοντας στην πράξη τις διεκδικήσεις των φερόμενων ιδιοκτητών. Το δημοτικό στάδιο βρίσκεται σε καθεστώς δωρεάν παραχώρησης σε καπιταλιστή -ιδιοκτήτη αθλητικής επιχείρησης.
  • δημοτικό αποτεφρωτήρα ή για διαδημοτικό νεκροταφείο την ώρα που η κατάσταση στο νεκροταφείο της πόλης είναι αφόρητη και μάλιστα εσείς αυξάνεται και το χαράτσι των νεκροταφείου
  • ανάγκες προσωπικού σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες.

Η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν τολμά ούτε να διεκδικήσει τα παραπάνω από το Υπουργείο γιατί υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές τις κυβέρνησης και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, γιατί αποκοιμίζει το λαό αντί να τον κινητοποιεί για να πιέζει και να αποσπά κατακτήσεις.

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων η απόδοση στον ΕΔΣΝΑ ύψους 3 εκατομμυρίων € προκαλεί οργή.

Στη γειτονική μας Φυλή κάθε μέρα πρόσθετες ποσότητες αποβλήτων προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Εδραιώνεται ο αποτεφρωτήρας των νοσοκομειακών και των άλλων επικίνδυνων αποβλήτων υγείας, με αυξημένη μάλιστα υποδοχή φορτίων, ενώ με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών του όρων, δέχεται ήδη και άλλα τοξικά απόβλητα.

Επεκτείνεται το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης και η παραγωγική του ικανότητα εκτινάσσεται από τους περίπου 220.000 τόνους/έτος στους 412.000 τόνους/έτος.

Εγκρίνεται το ανενεργό λατομείο “Μουσαμά” ως κατάλληλος χώρος για ΧΥΤΥ και αναμπαίνει στο “παιχνίδι” η κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών, το ένα δυναμικότητας έως 60.000 τόνους και το άλλο έως 100.000 τόνους ετησίως.

Αυτά την ώρα που η υγειονομική βόμβα του Σταθμού Μεταφόρτωσης απορριμάτων (δίπλα στο Άλσος) και το λειοτεμαχιστή που μόνο τα φίλτρα του προβλέπονται να κοστίσουν 30 000€ (δηλαδή όσο δύο φορές η χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης). Η Διοίκηση Παχατουρίδη συμφωνεί με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», η πολιτική της είναι μακριά από τη λογική της διαχείρισης με επιλογή την πηγή.

  1. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ, ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

Οι δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες διεκδικήσεις των καταπατητών της Μονής Λαμίας προκαλούν ανησυχία και επιβάλουν τη λαϊκή κινητοποίηση για να υπερασπιστεί ο Περιστεριώτικος λαός τη γη και την περιουσία του, για να υπερασπιστεί επί της ουσίας το Περιστέρι.

Η Διοίκηση συνεχίζει την αγοραπωλησία εκτάσεων, τη σκόπιμη σκιαμαχία σε δικαστήρια, κανείς δεν κόβει με τσαμπουκά τον αέρα οικονομικών συμφερόντων και καταπατητών. Μια σειρά έργα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με απαλλοτρίωση χώρων και με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του.

Διεκδικούμε  την ενοποίηση των χώρων νεκροταφείο, Άλσος, ΣΜΑ (γκαράζ), Εκθεσιακό, Τολ και να διαμορφωθεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, περιπάτου, άθλησης με χαμηλή ή και καθόλου εμπορική δραστηριότητα.

Απαιτούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει ότι οι πλατείες και το Ποικίλο Όρος, είναι δημόσιο κτήμα. Να παραχωρηθεί στο Δήμο Περιστερίου και στους άλλους δήμους αποκλειστικά για χώρος πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού. Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, την περιφέρεια και το Δήμο  τα αναγκαία έργα ανάπλασης της περιοχής (πεζόδρομοι, παγκάκια, δενδροφύτευση , άρδευση). Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική, εμπορική δραστηριότητα στο χώρο. Το βουνό, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές και οι ελεύθεροι χώροι που απέμειναν γιατί τα κατέκτησε μετά από σκληρούς αγώνες δεκαετιών όταν είχε αγωνιστική δημοτική αρχή ενάντια στην «Ιερά Συμμαχία» καταπατητών, επιχειρηματιών, ηγεσίας Εκκλησίας, κράτους και κατασταλτικών μηχανισμών ανήκουν στο λαό της πόλης.

  1. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το πλεόνασμα των 6,5 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τη φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα η διοίκηση δηλώνει  ότι θα παραμείνει άθικτο στο τέλος του 2020 και διαθέσιμο για την ώρα που θα ζητηθεί από την κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η για απευθείας αγορές οικοπέδων.

Γιατί δεν σβήνονται τώρα, άμεσα, τα δίδακτρα από το δημοτικό ωδείο; Γιατί δεν καταργούνται τα τροφεία στα σχολεία; Γιατί δεν καταργείται η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες; Γιατί δεν μειώνονται δραστικά τα δημοτικά τέλη; Όλα μαζί τα έξοδα του κολυμβητηρίου είναι 600.000€ και τα βγάζουν στο ακέραιο με τις συνδρομές του κόσμου που πηγαίνει εκεί. Αυτά είναι πενταροδεκάρες μπροστά στα 6,5 εκατομμύρια.

  1. ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ:
  • κατάργηση των τελών ακίνητης περιουσίας στους μικρούς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • άμεση μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στη λαϊκή κατοικία, τα μικρομάγαζα, στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, τους άνεργους, τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Επίδομα αλληλεγγύης, τους πολύτεκνους, τα εργατικά σωματεία τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
  • Άμεση μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και κατάργηση της επιβάρυνσης του 80% που έχει υποβληθεί για τα έργα ύδρευσης.
  • Φορολογία με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσον αφορά τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων.
  • Μείωση του τέλους καθαριότητας λαϊκών αγορών και πανηγυριών.
  • Κατάργηση κάθε είδους τέλος που αφορά την διαχείριση απορριμμάτων.
  1. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ.

Δηλαδή πόλη με ευτυχισμένους ανθρώπους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση της νεολαίας, πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Προτάσσουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε: χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς), δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό,  προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία, την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας.

Για αυτά θα κινητοποιηθούμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment