PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η θάλασσα της Ιαπωνίας απειλείται με ραδιενεργό μόλυνση


Νέα έντονη ανησυχία προκαλούν τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου που ανιχνεύθηκαν ανοιχτά των ακτών που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί.

Νέα έντονη ανησυχία προκαλούν τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου που ανιχνεύθηκαν ανοιχτά των ακτών που βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της χώρας, η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Ραδιενεργός μόλυνση απειλεί πλέον τη θαλάσσια ζωή στην Ιαπωνία κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα.

‘Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους από θαλάσσιο νερό που ελήφθη μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου, καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ραδιενεργού ιωδίου κατά 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών, ενώ η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ασφάλειας, διαβεβαιώνει πως η μόλυνση δεν θέτει κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή.

Εν τω μεταξύ, αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε και σε λαχανικό, το οποίο προοριζόταν για την αγορά της Ναγκόγια και προερχόταν από περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στο λαχανικό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτό μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, ενώ ο πρωθυπουργός Ναότο Καν διέταξε την πραγματοποίηση ελέγχων και σε έξι άλλες νομαρχίες, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται κοντά στο Τόκιο.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ταϊβάν, όπως και οι χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

Οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν και οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.

Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.

Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment