PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Η επόμενη μέρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο


Χάος επικρατεί στις περιοχές της δυτικής Αττικής που έπληξε η χθεσινή θεομηνία ενώ λίγο πριν τις 10 το πρωί άρχισε εκ νέου να βρέχει καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να πλημμυρίσει και πάλι η οδός Κοτοπούλη ενώ διάχυτος είναι πλέον ο φόβος για δημιουργία νέου απειλητικού σκηνικού.

Η νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξαιρετικά δύσκολη την ώρα που υπάρχουν έξι αγνοούμενοι.

Πρόκειται για έναν άνδρα, περίπου 50 ετών, στο Γεφυράκι Νέας Περάμου που θεωρείται αγνοούμενος από χθες και πιθανόν να έχει καταπλακωθεί από φερτά υλικά μέσα στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, ο άνδρας φέρεται να έχει ανασυρθεί νεκρός από τις αρχές ωστόσο δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση για 16ο νεκρό.

Επίσης αναζητούνται ένας ηλικιωμένος στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι Μάνδρας και τέσσερις οδηγοί φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων.

Οι οδηγοί, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους, τελευταία φορά βρίσκονταν στην περιοχή που είναι οι καντίνες στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας-Θήβας.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά και τα φερτά υλικά.

https://www.youtube.com/watch?v=BrwSMrjTbz8

Στο μεταξύ, σχετικά τους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν χτες στο Θριάσιο νοσοκομείο, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας.

Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του.

Έως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τους 14 νεκρούς είχαν αναγνωριστεί οι 12 και απέμεναν δύο άνδρες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένει το Θριάσιο Νοσοκομείο για τη διαχείριση των περιστατικών της θεομηνίας στη δυτική Αττική.

«Ο αριθμός των νεκρών δεν έχει μεταβληθεί. Είναι 15 άτομα εκ των οποίων 5 γυναίκες και 10 άνδρες. Έχουν αναγνωριστεί από τους 15 οι 13, ενώ αγνώστων στοιχείων είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας. Οι τραυματίες, που παραμένουν για νοσηλεία, είναι 12 άτομα -7 γυναίκες και 5 άνδρες- εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση μία γυναίκα 83 ετών, η οποία είναι διασωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου.

«Το σύνολο των τραυματιών που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με πυροσβεστικά οχήματα, ήταν 23. Έντεκα άτομα πήραν εξιτήριο μετά την παροχή πρώτων βοηθειών» διευκρίνισε. Την ψυχολογική υποστήριξη των τραυματιών, αλλά και των συγγενών των νεκρών ανέλαβε -και παραμένει σε ετοιμότητα- ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από ψυχολόγους και το ψυχιατρικό τμήμα του «Θριάσιου», με τη συνδρομή και προσωπικού 10 ατόμων από το «Δαφνί».

Δύσκολη νύχτα

Δεκάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα διανυκτέρευσαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αφού έχουν μείνει άστεγοι και δεν έχουν καν οικοσκευή.

Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα, ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι περιπολούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπό τον φόβο πλιάτσικου.

Οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν χωρίς νερό και ρεύμα ενώ τη νύχτα η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 660 κλήσεις για βοήθεια.

Το πρωί σε πλήρη εξέλιξη αλλά υπό νέα ισχυρή βροχόπτωση βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο, για την άντληση υδάτων και τον καθαρισμό κτιρίων από τις λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά.

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Ήδη, από νωρίς σήμερα το πρωί, συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις.

Την καταγραφή που αφορά στις ζημίες που υπέστησαν τα σπίτια των κατοίκων, πραγματοποιούν οι δήμοι και οι οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην αρμοδιότητα των δήμων είναι και η καταγραφή των ζημιών σε φυτικές και ζωικές παραγωγές ενώ τις αποζημιώσεις αναλαμβάνει ο ΟΓΑ – ΕΛΓΑ.

Ως προς το μέγεθος της καταστροφής τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά.

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές ή παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους.

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τον αριθμό όμως υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν περισσότερα από 20 φορτηγά που παρασύρθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και τα πάνω από πέντε λεωφορεία.

Το σύνολο των μηχανικών, περίπου 300 άτομα, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και των άλλων φορέων του έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υποδομών για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Μάνδρας.

Πολλοί από τους μηχανικούς βρίσκονται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας και οι υπόλοιποι είναι σε 24ωρη επιφυλακή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σημειώνοντας ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα μόλις όμως ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις ανεύρεσης τυχόν εγκλωβισμένων».

Επίσης, όπως είπε ο κ Δέδες, έχουν τεθεί στη διάθεση των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας από τις εργοληπτικές εταιρείες όλα τα μηχανήματα που έχουν διαθέσιμα και ήδη εργάζονται στις πληγείσες περιοχές. Τα μηχανήματά τους έχουν κινητοποιήσει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και Αττική Οδός.

Όπως έγινε γνωστό κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή όλα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρας Αττικής, κατέστρεψε και τα περισσότερα φαρμακεία της περιοχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, τα φαρμακεία της περιοχής της Μάνδρας που δεν επλήγησαν, θα παραμένουν στην υπηρεσία του κοινού μέχρι τις 23:00 και, κατόπιν συνεννόησης με τους τομεάρχες των περιοχών, οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται από τα φαρμακεία της περιοχής της Ελευσίνας, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Ανοιχτή η εθνική

Ανοιχτή είναι, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας που έπληξε χτες τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο αφήνοντας πίσω 15 νεκρούς.

Κλειστά ωστόσο παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα εξής σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου:

-Στο 39ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ν. Πέραμο.
-Στο 35ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στη Ν. Πέραμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
-Στον κόμβο διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο.
-Στο 23ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στον κόμβο Παραδείσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται απο τις ράμπες του κόμβου προς Αθήνα και προς Κόρινθο αντίστοιχα.
-Στον κόμβο Μάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
-το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας- Θήβας.

Διακόπηκε εξάλλου το πρωί λόγω συσσώρευσης υδάτων, η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Για τον ίδιο λόγο διακόπηκε και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σαλαμίνας, στη Σαλαμίνα, από την περιοχή Παλούκια προς το κέντρο της πόλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment