PeristeriNews.gr
Πολιτική

Η επιστολή Κοτζιά και οι αιχμές κατά Καμμένου


Πολιτικοί και όχι προσωπικοί είναι οι λόγοι, που οδήγησαν τον Νίκο Κοτζιά στην παραίτηση, όπως προκύπτει από την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Το Έθνος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο κ. Κοτζιάς εξαπολύει ευθείες βολές κατά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του περί βαλκανικής συμμαχίας έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή του κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Βάζει στη συνέχειά στο στόχαστρό του το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών και εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο, για να μην υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές».

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου, που παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήταν η πρέπουσα». σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις. «Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την εννιασέλιδη επιστολή του, έπειτα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήριζαν ακατανόητη την απόφασή του να παραιτηθεί. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Στη χθεσινή τελετή παράδοσης- παραλαβής δεν έγινε καμία αναφορά στην επιστολή, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν θερμό, χωρίς να λείψουν οι αιχμές κατά του κ. Καμμένου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment