PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Η Επανάσταση του 1821 στον ελληνικό κινηματογράφο


Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 επηρέασε όλες τις τέχνες και φυσικά και τον κινηματογράφο.

Την 25η Μαρτίου τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν τις ελληνικές. πατριωτικές ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω στη θεματολογία της ελληνικής επανάστασης.

Εξυμνώντας τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821 και με χαρακτηριστικά στοιχεία την επαναστατική ατμόσφαιρα, τις φουστανέλες και την cult αισθητική, οι παρακάτω ταινίες είναι οι πλέον χαρακτηριστικές για την 25η Μαρτίου.

Ζάλογγο, Το κάστρο της Λευτεριάς

Σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου και σενάριο Θεόδωρου Τέμπου, η ταινία πραγματεύεται την ηρωική μάχη των Σουλιωτών εναντίον του Αλή-Πασά με αρχηγούς τον Φώτο Τζαβέλλα και τον Κόγκα Δράκο.

Οι ηρωικοί Σουλιώτες έχουν καταφέρει να απωθήσουν το ασκέρι του Αλή-Πασά κι ο γενναίος Μαλάμος Δράκος στέλνει τη μητέρα του να ζητήσει το χέρι της Μάρως, ανιψιάς της καπετάνισσας Τζαβέλαινας.

Το απάτητο Σούλι καταλαμβάνεται μετά από προδοσία του Πήλιου Γούση. Οι Σουλιώτισσες, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τουρκαλβανών ρίχνονται στον γκρεμό του Ζαλόγγου χορεύοντας, με τα μωρά τους.

Οι άντρες αποδεκατίζονται και ο καλόγερος Σαμουήλ ανατινάζει το Κούγκι, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο και πολλούς εχθρούς.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζαβάλας Καρούσος, Ανδρέας Ζησιμάτος, η Νίνα Σγουρίδου, ο Βύρων Πάλλης, ο Δήμος Σταρένιος,ο Λάκης Σκέλλας, ο Γιάννης Σπαρίδης, ο Νίκος Φέρμας,ο Κώστας Μπαλαδήμας, ο Δημήτρης Βουδούρης,η Έλλη Ξανθάκη ,η Παμφίλη Σαντοριναίου, κ.α. Την μουσική της ταινίας είχε επιμεληθεί ο Μανος Χατζιδάκης.

https://www.youtube.com/watch?v=8Txb2PqdBr8&feature=emb_title

Παπαφλέσσας

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έχει συνδεθεί με την εν λόγω ταινία του 1971, συμπαραγωγής Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σκηνοθεσίας Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη.

Ο ηθοποιός υποδυόταν το Γρηγόριο Δικαίο, «Παπαφλέσσα», μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά, η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και ο θάνατός του στο Μανιάκι το 1825, πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, τίθενται στο επίκεντρο.

Η ταινία, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971, κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές.

https://www.youtube.com/watch?v=GtyfWU8lW6c

Μαντώ Μαυρογένους

Την ίδια χρονιά, ο Κώστας Καραγιάννης σκηνοθέτησε και υπέγραψε το σενάριο με τον Νίκο Καμπάνη της ταινίας «Μαντώ Μαυρογένους».

Η Τζένη Καρέζη, στον ομώνυμο ρόλο, και ο Πέτρος Φυσσούν, σε εκείνον του πρίγκιπα Δημήτριου Υψηλάντη, πρωταγωνιστούσαν με την πλοκή του έργου να αφορά στη Μαντώ Μαυρογένους, όπου αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της, αναθυμάται την ζωή της.

Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση, ενώ θυμόταν ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους.

Η λίμνη των στεναγμών

Η Λίμνη των Στεναγμών είναι ελληνικό ιστορικό δράμα του 1959 με τους Ειρήνη Παππά, Ανδρέα Μπάρκουλη, Τζαβαλά Καρούσο και Ελένη Ζαφειρίου.

Η ταινία μας μεταφέρει στην προεπαναστατική Ελλάδα και περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ με την Ελληνίδα Ευφροσύνη (κυρά-Φροσύνη).

Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα. Πράγματι, η γυναίκα του Μουχτάρ διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς την βλέπει και την ερωτεύεται.

Όταν η κυρα-Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων.

Μπουμπουλίνα

Θέμα της ταινίας είναι η δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας η οποία χήρα πια ταξιδεύει στην Οδυσσό και έρχεται σε επαφή με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, παίρνοντας μέρος στην επανάσταση και δωρίζοντας πλοία ακόμα και με την δικιά της προσωπική προσφορά στο μέτωπο του αγώνα.

Με την Ειρήνη Παπά να καθηλώνει στον ομώνυμο ρόλο, οι Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ήταν μερικοί ακόμη από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν.

Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Κώστας Ανδρίτσος, ενώ το σενάριο οι Νέστορας Μάτσας και Κώστας Ασημακόπουλος.

Δίκη των Δικαστών

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι.

H ξακουστή ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, έγραψε τη δική της ιστορία και παραμένει μέχρι σήμερα από τις πιο αγαπημένες για το 1821.

Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι

Ταινία διεθνούς παραγωγής, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, σε παραγωγή της Alexandros Film, σε σενάριο που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Τζάκι Παβλένκο και Βλαντίμιρ Βαλούτσκι, οι Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ και ηθοποιοί από έξι χώρες απαρτίζουν το κάστ.

Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Πρόκειται για την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης.

Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821.

 

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment