PeristeriNews.gr
Οικονομία

Η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια κατά 0,25%


Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβαζε στο 1,25% (δηλαδή κατά 0,25%) το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προκειμένου να περιοριστούν πληθωριστικά φαινόμενα.

Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβαζε στο 1,25% (δηλαδή κατά 0,25%) το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προκειμένου να περιοριστούν πληθωριστικά φαινόμενα.

Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές, δεδομένου ότι ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή, όπως έχει άλλωστε δηλώσει, ανησυχεί και τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σημειωτέον, ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 1% που πέτυχε η κυβέρνηση για την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας πλέον διαμορφώνεται σε 0,75%. Κι αν συνεχιστούν οι αυξήσεις τα όποια οφέλη, αναμένεται να εξανεμιστούν, παρατηρούν παράγοντες της αγοράς.

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει να συμβεί από το 2008. Η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε υποχώρηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου, το οποίο αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1,4294 δολάρια.

“Η νομισματική πολιτική είναι αυτή που πρέπει για τις οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη”, σχολίασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J. C. Trichet, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά τη διακύμανση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, διαβεβαίωσε ο τραπεζίτης.

Ο Trichet ανέφερε ότι η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία αγορά, και αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι η αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι μία μικρή μερίδα χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δεν μπορούν να διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική ολόκληρης της ζώνης.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν απόρροια της αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη πάνω από τον στόχο, δήλωσε ο ίδιος αιτιολογώντας την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2008, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για νέες αυξήσεις στο μέλλον.

Δε συμμερίζομαι την άποψη ότι η περιφέρεια της ευρωζώνης θα δεχτεί πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων. Η ευρωζώνη είναι μία μεγάλη οικονομία, και στο μεγαλύτερο μέρος αυτής χρειάζεται αυτό το επίπεδο επιτοκίων, ανέφερε.

Για ακόμη μία φορά ο Trichet ενθάρρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απευθύνοντας παράλληλα νέα έκκληση για τήρηση των δεσμεύσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ ενθάρρυνε τη χώρα να ζητήσει βοήθεια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment