PeristeriNews.gr
Πολιτική

Η δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά


«Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα “μαγκάλια”» κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει, κ. Μητσοτάκη».

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια»

Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για τα εργασιακά.

Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.

Αλ. Τσίπρας: Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει, κ. Μητσοτάκη

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Φ. Γεννηματά: «Οι δήθεν κόντρες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας»

«Η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Οι δήθεν κόντρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας», τόνισε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κονταροχτυπιούνται κλείνοντας ο ένας το μάτι στον άλλο». Απάντησε δε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι. Ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι. Χάσατε την ευκαιρία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού όταν ήσασταν κυβέρνηση. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Μιλούν οι πράξεις».

Η κ. Γεννηματά επέμεινε στην πρότασή της να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τους κοινωνικούς εταίρους και να κατοχυρωθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη αφενός στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότεινε, αν επιθυμεί, να συζητήσουν στη Βουλή τη αναφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη συνέντευξή του για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, κι αφετέρου στον Αλέξη Τσίπρα αν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει.

Η Φώφη Γεννηματά διατύπωσε οκτώ προτάσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας αφού εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ κράτησε επιφυλάξεις για το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης εκφράζοντας ανησυχία για κλείσιμο της επιχείρησης ή τμηματικής πώλησης ή μεταφοράς του εργοστασίου στη Βόρεια Μακεδονία ή στην Τουρκία.

Ο Γ. Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015

Φάκελο, ο οποιός όπως είπε, περιλαμβάνει την απομαγνητοφώνηση των ηχογραφήσεων από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup  το 2015, κατέθεσε στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ 25 φαίνεται να αιφνιδίασε με την κίνησή του τους πάντες. Νωρίτερα στην πρωτολογία του είχε αναφερθεί στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015, κάνοντας λόγο για διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε πει «ε, θα τους δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά» είπε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε πως ο ίδιος το θεωρούσε στοιχειώδες σφάλμα τότε, αλλά τώρα γνωρίζει καλύτερα πως «επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Κ. Τασούλας: Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη

«Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο κ. Βαρουφάκης να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και επέστρεψε ως απαράδεκτη, στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, την επιστολή του με τις κρυφές ηχογραφήσεις στα Eurogroup, του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Όπως ειδικότερα είπε ο πρόεδρος της Βουλής:

“Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment