PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία για ανάμειξη στις εκλογές


Για ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθουν στις 26 Μαρτίου στη χώρα του κατηγόρησε την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Όμως η ανάμειξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμειξη αυτή είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μετά από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («Φίλος» στα τουρκικά). Η μειονότητα αυτή αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων. Περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ, ενώ στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να καταγγείλει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό σποτ του κόμματος αυτού. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Σόφιας, η οποία κατήγγελλε την «ανάμειξη» της Τουρκίας στις βουλγαρικές υποθέσεις.

Χθες το βράδυ, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «οι βουλγαρικοί θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια για την εξάλειψη κάθε ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία μας και στις εσωτερικές υποθέσεις μας».

Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί λόγω της απαγόρευσης σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία, η Σόφια εκφράζει φόβους ότι θα καταστεί πιο εύθραυστη η μεταναστευτική συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο 2016 ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία. Η Βουλγαρία, η οποία έχει σύνορα μήκους 270 χιλιομέτρων με την Τουρκία, εκτιμά ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν η Άγκυρα καταγγείλει αυτή τη συμφωνία. «Η άνοδος των εντάσεων στον άξονα Ε.Ε.-Τουρκίας θα έχει τις πιο ισχυρές συνέπειες στη Βουλγαρία, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο Ρούμεν Ράντεφ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment