PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η απεργία παρέλυσε το δημόσιο τομέα στη Βρετανία


Δεκάδες οργανισμοί του δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τα δικαστήρια υπολειτούργησαν στη Βρετανία την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα τέσσερα μεγάλα συνδικάτα της χώρας αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Δεκάδες οργανισμοί του δημοσίου, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και τα δικαστήρια υπολειτούργησαν στη Βρετανία την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα τέσσερα μεγάλα συνδικάτα της χώρας αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας. Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της Αστυνομίας, αισθητή έγινε η παεργία και στα αεροδρομία και τα λιμάνια λόγω της συμμετοχής των τελωνειακών.

Τέσσερις μήνες μετά την επιβλητική διαδήλωση εναντίον του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα το φθινόπωρο, τα τέσσερα μεγάλα βρετανικά συνδικάτα προκήρυξαν από κοινού την απεργία ελπίζοντας να κινητοποιήσουν 600.000 εργαζόμενους. Ορισμένοι ελπίζουν μάλιστα το κίνημα αυτό να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο που έχει οργανωθεί στη χώρα από τη μεγάλη απεργία του 2006. Τότε σχεδόν ένα εκατομμύριο δημοτικοί υπάλληλοι είχαν κατέβει σε 24ωρη απεργία για να προασπιστούν τις συντάξεις τους.

Από το πρωί έγιναν πικετοφορίες μπροστά από δικαστήρια, διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια και γραφεία εύρεσης εργασίας. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια έκλεισαν ή υπολειτουργούσαν.

«Είναι η πρώτη φορά που απεργώ» είπε ο Τομ Μάρτιν, 25 ετών, ο οποίος εργάζεται στην υποδοχή του Βρετανικού Μουσείου. «Βλέπετε, δεν είμαστε πολύ μαχητικοί στη Βρετανία, αλλά αυτή η μεταρρύθμιση πραγματικά θα τιμωρήσει τη νέα γενιά. Δεν είναι δίκαιο», εξήγησε.

Ισχυρή ήταν η συμμετοχή στο πολιτικό προσωπικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην οποία το 90% των υπαλλήλων που απαντούν στις επείγουσες και μη επείγουσες κλήσεις απέργησαν, με τους αστυνομικούς να παίρνουν τις θέσεις τους πίσω από τα τηλέφωνα.

Σε στάση εργασίας προχώρησε επίσης μέρος των τελωνειακών σε λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, αν και τα προβλήματα στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια του Λονδίνου όπως και στα τρένα της Eurostar ήταν αρκετά περιορισμένα.

Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε περίπου τριάντα πόλεις. Στο Λονδίνο, χίλια άτομα διαδήλωσαν ζητώντας «δίκαιες συντάξεις για όλους».

Δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, των οποίων ο μισθός έχει παγώσει, διαμαρτύρονται για την πρόταση να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020 (σήμερα είναι τα 60 έτη για τους περισσότερους) και επίσης να αυξηθούν κατά 3,2% οι εισφορές τους.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίζεις τριάντα παιδιά ή εφήβους όταν είσαι 65 χρονών. Δεν ξέρω πώς μπορεί να τα καταφέρουμε, σωματικά ή ψυχικά» ανέφερε 47χρονος εκπαιδευτικός που διαδήλωνε στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση κρίνει πάντως ότι οι κινητοποιήσεις είναι «πρόωρες» αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπογραμμίζει ότι χωρίς μεταρρύθμιση το σύστημα κινδυνεύει «να καταρρεύσει».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment