PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε στην κατάρρευση των τραπεζών»


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε εκτενή συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Stern.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε εκτενή συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Stern που κυκλοφορεί την Πέμπτη 24.03.11 παρουσιάζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τη μάχη κατά της διαφθοράς και στιγματίζει την “τρομοκρατία των αγορών”.

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει την επιλογή για “κούρεμα” (Ηair cut) του χρέους και θέτει το ερώτημα αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να σηκώσει το ρίσκο που θα σήμαινε αυτό και για τις γερμανικές τράπεζες.

“Μία αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα και σε κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Εκτός τούτου θα προκαλούνταν μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα τέτοιο τίμημα δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε στην Ευρώπη”, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Απορρίπτει κατηγορηματικά και την αποχώρηση της Ελλάδας για κάποιο διάστημα από το ευρώ και την επάνοδο στη δραχμή, διότι “τα χρέη μας σε ευρώ θα υπερδιπλασιάζονταν και ο κόσμος θα έβγαζε στο εξωτερικό τα χρήματά του. Η συνέπεια θα ήταν μια διχοτομημένη Ευρώπη. Οι πλούσιοι στο Βορρά – ανάμεσά τους και η Γερμανία – και οι άλλοι στο Νότο. Θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη και θα σήμαινε το τέλος του ευρώ”, τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Ενόψει και του Συμβουλίου κορυφής στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι “η πραγματική μας δύναμη βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη”, χωρίς την οποία στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού όλες οι χώρες, ακόμα και η Γερμανία, είναι μικρές.

Ο πρωθυπουργός δίνει τη διαβεβαίωση πως “θα επιστρέψουμε και το τελευταίο cent”. “Άλλωστε δεν πήραμε δώρα, μας δόθηκαν δάνεια”, σημειώνει και, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, λέει ότι “η Γερμανία θα πάρει όλα τα λεφτά της και μάλιστα με υψηλούς τόκους. Ο Γερμανός φορολογούμενος θα πάρει περισσότερα από αυτά που δάνεισε”.

“Θα ιδιωτικοποιήσουμε εντός των επόμενων τεσσάρων χρόνων δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ”.

Αντικρούει τις αιτιάσεις περί πώλησης τονίζοντας “δεν πουλάμε την Ελλάδα. Αλλά πολλές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις π.χ. παραμένουν άδειες και κανένας δεν τις χρησιμοποιεί”.

Σχετικά και με το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας διευκρινίζει ότι “δεν πρόκειται για πώληση. Πρόκειται για επενδύσεις. Το Εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να επενδύσει εκεί 5 δισ. ευρώ, κατοικίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, πάρκα”.

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι η γερμανική λέξη που έμαθε αυτό το διάστημα είναι “Hausaufgaben” (“κάνω τα μαθήματά μου”) και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, “πρέπει να χτίσουμε μια άλλη, μια καινούρια Ελλάδα, πρόκειται για επώδυνη διαδικασία”.

Για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης εκφράζει την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. “Βρισκόμαστε στη μέση του τούνελ. Ο κόσμος δεν βλέπει ακόμα το φως στο τέρμα του τούνελ”, παραδέχεται ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο προσθέτει ότι “αν όλα παραμείνουν κάπως σταθερά, θα πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εγώ πάντως θα συνεχίσω αυτόν το δρόμο, όποιο και αν είναι το κόστος”, διαβεβαιώνει ο κ. Παπανδρέου.

Ασκεί επίθεση στις αγορές, καθώς όπως λέει, “συνεχώς επινοούν σενάρια τρόμου. Μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκτεθειμένος σε πραγματική τρομοκρατία αγορών. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατατάξει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάτω και από την Αίγυπτο και τα νησιά Φίτζι – δεν υπάρχει όμως σύγκριση”, λέει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει στην αρχή της συνέντευξής του ότι το Stern στη διάρκεια της δικτατορίας είχε δημοσιεύσει αεροφωτογραφίες από το στρατόπεδο της Γυάρου, στο οποίο κρατούνταν και βασανίζονταν αντιχουντικοί.

Ο κ. Παπανδρέου που ζούσε τότε στην εξορία σημειώνει ότι “οι φωτογραφίες εκείνες αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία και συνέβαλαν στην οργάνωση της διεθνούς αντίδρασης στη στρατιωτική δικτατορία”.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Stern, (900.000 πωλήσεις και 7,4 εκ. αναγνώστες) δημοσιεύει τη συνέντευξη με τον κ. Παπανδρέου στη σειρά συνεντεύξεων με κορυφαίους πολιτικούς για την πορεία της Ευρώπης, μεταξύ άλλων με την Άνγκελα Μέρκελ και το Νομινίκ Στρος Καν.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment