PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΗΠΑ: Πέθανε ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν


Ο Τζον Μακέιν, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ,με πολυετή παρουσία στην αμερικανική Γερουσία και προεδρικός υποψήφιος, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πέθανε το Σάββατο, έχοντας κοντά του την οικογένειά του. Είχε διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα, μία επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο τον Ιούλιο του 2017 και τον περασμένο Απρίλιο υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για λοίμωξη στο έντερο.

Την περασμένη Παρασκευή η οικογένειά του είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να σταματήσει τη θεραπεία, στην οποία υποβαλλόταν.

Ο ήρωας πολέμου, όπως χαρακτηρίζεται από σύσσωμο τον αμερικανικό Τύπο, και πολύπειρος πολιτικός, είχε έξι θητείες στη Γερουσία, ενώ ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008, απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα.

Η κόρη του, Μέγκαν Μακέιν, τον αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Twitter, στο οποίο τόνιζε ότι το καθήκον της στο εξής θα είναι να ανταποκριθεί «στο παράδειγμα της ζωής του, τις προσδοκίες και την αγάπη του».

«Οι ημέρες και τα χρόνια δεν θα είναι τα ίδια χωρίς τον πατέρα μου- αλλά θα υπάρξουν καλές ημέρες, γεμάτες ζωή και αγάπη, χάρη στο παράδειγμα που μας έδωσε» έγραψε σε ανάρτησή της.

«Ο Γερουσιαστής της Αριζόνα γεννήθηκε στην αυγή του «Αμερικανικού Αιώνα»- σε μία εποχή, που οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο απόγειο της πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής ισχύος τους. Πεθαίνει στο λυκόφως της ηλικίας, την ώρα που το αμερικανικό έθνος επιλέγει την εσωστρέφεια, ορθώνοντας τείχη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, προκειμένου να απομονώσει ευαυτόν από τον υπόλοιπο κόσμο» γράφει στον επικήδειό του το BBC.

«Πιλότος του ναυτικού, που υπέστη βασανιστήρια στο Βιετνάμ, σκαρφάλωσε στην κορυφή της εξουσίας στην Ουάσιγκτον ως μέλος του Κογκρέσου. Τον οδηγούσαν η φιλοδοξία, τα συντηρητικά ένστικτα ενός στρατιωτικού, αλλά και η διάθεση επανάστασης… Ήταν ένα από τα τελευταία “λιοντάρια” της Γερουσίας» γράφουν οι New York Times.

«Ήταν αναμφίβολα ένας ήρωας. Δεν θυσίασε ποτέ την αξιοπρέπεια και την τιμή του» τονίζει ο Μάικλ Μπλούμπεργκ σε editorial του Bloomberg.

Οι ημερομηνίες- σταθμοί στη ζωή του Μακέιν

Αιχμάλωτος πολέμου, πολύπειρος Γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τζον Μακέιν βίωσε μία «γεμάτη» ζωή. Έφυγε σε ηλικία 81 ετών. Ακολουθούν ορισμένες ημερομηνίες- σταθμοί στη διαδρομή του.

29η Αυγούστου 1936

Γεννιέται ο Τζον Σίντνι Μακέιν ο τρίτος στην περιοχή της Διώρυγας του Παναμά. Ο πατέρας του υπηρετούσε ως αξιωματικός σε υποβρύχιο και ο παππούς του ήταν ναύαρχος. Ακολουθώντας τα βήματά τους, φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία Ανάπολις και έγινε πιλότος καταδιωκτικού του Πολεμικού Ναυτικού.

26η Οκτωβρίου 1967

Το πολεμικό αεροσκάφος του Μακέιν πλήττεται από πύραυλο επιφανείας-αέρος πάνω από το Ανόι. Κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, συλλαμβάνεται από τις εχθρικές δυνάμεις και αιχμαλωτίζεται. Υφίσταται άγριους ξυλοδαρμούς και βασανίστηρια.

14 Μαρτίου 1973

Η εικόνα είναι συγκλονιστική. 0 36χρονος Μακέιν με πολιτικά ρούχα, έχοντας στο πλευρό του και άλλους Αμερικανούς ομήρους του πολέμου, οδηγούνται σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Περισσότερα από πέντε χρόνια κράτησης έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

2 Νοεμβρίου 1982

Έχοντας εγκαταλείψει το Πολεμικό Ναυτικό εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας την Πολιτεία της Αριζόνας. Θα επανεκλεγεί ακόμη πέντε φορές.

19 Φεβρουαρίου 2000

Φτάνει πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά δεν τα καταφέρνει. Νικητής στις εσωκομματικές εκλογές είναι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

4 Σεπτεμβρίου 2008

Λαμβάνει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο. Θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, με υποψήφια αντιπρόεδρο, τη Σάρα Πέιλιν.

28 Ιουλίου 2017

Έχοντας πλέον διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, δίνει την κρίσιμη ψήφο κατά της κατάργησης του Obamacare, του νόμου-για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που είχε περάσει ο Μπαράκ Ομπάμα και είχε δεσμευθεί να ξηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα συλλυπητήρια Τραμπ και Ομπάμα

Με μία σύντομη ανάρτηση στο Twitter επέλεξε να αποχαιρετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μακέιν, που άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 81 ετών.

«Βαθύτατα συλλυπητήρια και σεβασμός για την οικογένεια του γερουσιαστή, Τζον Μακέιν. Οι καρδιές και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!» έγραψε ο Τραμπ στο λογαριασμό του.

Οι δύο άνδρες είχαν έρθει σε ρήξη τον τελευταίο χρόνο, μετά και την απόφαση του Μακέιν να μπλοκάρει με την ψήφο του στη Γερουσία το πλήρες ξήλωμα της μεταρρύθμισης Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του Τζον Μακέιν εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές του 2008.

«Παρά το πολύ διαφορετικό ιστορικό και τις πολιτικές διαφορές, μοιραζόμασταν την πίστη σε κάτι υψηλότερο- στα ιδανικά για τα οποία μία γενιά Αμερικανών και μεταναστών αγωνίστηκε και θυστιάστηκε» αναφέρει ο Ομπάμα στο συλληπητήριο μήνυμά του.

«Είδαμε τις πολιτκές μάχες ως προνόμιο, ως κάτι ευγενές, μία ευκαιρία να υπηρετήσουμε αυτά τα υψηλά ιδανικά στην πατρίδα μας και να το προωθήσουμε ανά τον κόσμο» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment