PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία


Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

Τραμπ: Τεράστια επιτυχία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μία θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.

«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

Απόψε, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ για να τον συγχαρεί για τα ιστορικά αποτελέσματα. Μίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν και την επικεφαλής της μειοψηφίας Νάνσι Πελόζι. Ο πρόεδρος τηλεφώνησε για συγχαρητήρια στους Ρικ Σκοτ, Μάικ Ντεγουάιν, Κέβιν Κρέιμερ, Τζος Χόλεϊ, Μπράιαν Κεμπ και Ρον Ντε Σάντις. Τέλος ο πρόεδρος μίλησε με τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ. Αυτός και ο αντιπρόεδρος θα συνεχίσουν τα τηλεφωνήματα απόψε και αύριο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η μεγάλη επιστροφή του Ρόμνεϊ

Ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την αμερικανική προεδρία, ο Μιτ Ρόμνεϊ, εξελέγη στη Γερουσία την Τρίτη, εξέλιξη που σηματοδοτεί και επισήμως την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή και του προσφέρει μια περίοπτη θέση στην Ουάσινγκτον από όπου θα είναι σε θέση να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχουν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους.

«Δεσμεύομαι να σας εκπροσωπώ με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και με τρόπο που θα σας κάνει υπερήφανους», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ρόμνεϊ, 71 ετών, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του.

Ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Τζένι Ουίλσον στην Πολιτεία της Γιούτας, όπου ζουν πολλοί μορμόνοι —είναι μορμόνος και ο ίδιος— και όπου έχει να εκλεγεί Δημοκρατικός στη Γερουσία πάνω από 40 χρόνια.

Θα εγκατασταθεί στη Γερουσία στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019 για εξαετή θητεία. Για πολλούς, το ερώτημα είναι εάν θα διαδεχθεί τον Τζον Μακέιν —ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο— και θα αναδειχθεί σε μια από τις φωνές που επικρίνουν τον πρόεδρο Τραμπ στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ή αν η εχθρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες θα αμβλυνθεί με τον καιρό.

Σφοδρός επικριτής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 —είχε χαρακτηρίσει τον μεγιστάνα των ακινήτων «τσαρλατάνο»— ο Ρόμνεϊ έκτοτε κατέβασε πολύ τους τόνους, τουλάχιστον δημόσια.

Τον Ιούνιο εξέφρασε την υποστήριξή του σε κάποια από τα μέτρα του Λευκού Οίκου για την οικονομία, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, ή η απάλειψη «ανώφελων κανονιστικών ρυθμίσεων».

Όμως, πιστός στην παραδοσιακή γραμμή της αμερικανικής δεξιάς, η οποία απορρίπτει τον προστατευτισμό, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (2002-2006) κατήγγειλε την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προέδρου όσον αφορά το εμπόριο, ειδικά τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε σε συμμάχους των ΗΠΑ. Υπόσχεται ότι θα εναντιώνεται σε κινήσεις του Τραμπ που θεωρεί λάθος.

«Έχω μιλήσει, και θα συνεχίσω να μιλάω με ειλικρίνεια, όταν ο πρόεδρος λέει ή κάνει κάτι ρατσιστικό, σεξιστικό, αντιμεταναστευτικό, άτιμο ή επιβλαβές για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», είχε τονίσει τον Ιούνιο σε άρθρο του στην εφημερίδα Salt Lake Tribune. Ενώ τον Ιούλιο, είχε καταδικάσει την «αισχρή» συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο Τραμπ μαζί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Και, ενώ απέμενε λιγότερο από μία εβδομάδα ως τις εκλογές της Τρίτης, ο Ρόμνεϊ υπερασπίστηκε τα μέσα ενημέρωσης, που γίνονται συχνά στόχος του Ντόναλντ Τραμπ. «Ουδέποτε ένας αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τα αμερικανικά ΜΜΕ «εχθρό του λαού»», έγραψε με αγανάκτηση στον ιστότοπο της εκστρατείας του.

Επανεκλογή Κρουζ στο Τέξας

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ επανεξελέγη προσφέροντας μία σημαντική νίκη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπειτα από μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τον δημοκρατικό Μπέτο Ο’Ρουρκ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων ABC και NBC, ο Τεντ Κρουζ επικρατεί ξεκάθαρα του 40χρονου ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νίκη του επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν μία κρίσιμης σημασίας έδρα και τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.

Η μονομαχία Κρουζ-Ο’ Ρουρκ ήταν μία από τις βασικές αυτών των ενδιάμεσων εκλογών, κατ’ αρχάς εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής σημασίας της πολιτείας του Τέξας και κατά δεύτερον εξαιτίας του χάσματος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Ο Τεντ Κρουζ είναι ένας δεινός ρήτορας, αλλά ο «Μπέτο» αποδείχθηκε ένας χαρισματικός υποψήφιος που όργωσε την πολιτεία με σηκωμένα τα μανίκια και προβάλλοντας το γεγονός ότι αρνήθηκε χρηματοδότηση από λόμπι.

Αυτός ο πανκ-ρόκερ έκανε αίσθηση τον Αύγουστο όταν ανέλαβε με πάθος την υπεράσπιση των παικτών του αμερικανικού φουτμπόλ που γονάτιζαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment