PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΗΠΑ: Ένας ακόμη νεκρός στη Μινεάπολη


Πεδίο μάχης θυμίζει η Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης, μετά τη βίαιη σύλληψη και τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Το πτώμα ενός άνδρα βρέθηκε κοντά σε ένα καμμένο αυτοκίνητο σήμερα το πρωί στη Μινεάπολη, σύμφωνα με τις αρχές. Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα του άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες. Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ του Σαββάτου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στη Μινεάπολη. Τις προηγούμενες ημέρες ένας διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ και ένας αστυνομικός στο Όκλαντ τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά.

Κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρες τις ΗΠΑ

Στην πόλη, όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό, έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφοράς, σε μία προσπάθεια μετριασμού του κύματος βίας. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Λούιβιλ και την Ατλάντα.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ μετά την σύλληψή του την Δευτέρα προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και απελευθέρωσε την συσσωρευμένη οργή για τον ρατσισμό που επικρατεί στο αμερικανικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Κάποιες από τις διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες όταν διαδηλωτές εμπόδισαν την κίνηση των αυτοκινήτων, έβαλαν φωτιά και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να τους απωθήσουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε για ακόμη μία φορά τις ταραχές που ξεσπούν σε ημερήσια βάση σε διάφορες πόλεις, κάνοντας λόγο για «πλιατσικολόγους» και «αναρχικούς».

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία.  Η μνήμη του, όμως, ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» τόνισε, χαρακτηριστικά. Απηύθυνε δε, έκκληση ώστε να υπάρξει «συμφιλίωση και όχι μίσος», ενώ ζήτησε να αποδοθεί «δικαιοσύνη και όχι χάος».

Εκατοντάδες διαδηλωτές σε Λονδίνο και Βερολίνο

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο και στο Βερολίνο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ που έχουν βγει στους δρόμους έπειτα από τον φόνο ενός Αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ, από έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Οι διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου φωνάζοντας «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιος θα είναι ο επόμενος;».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment