PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής


Θετικό βήμα διαλόγου που έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων

Θετικό βήμα διαλόγου που έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων χαρακτηρίσθηκε η σημερινή Ημερίδα που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΤΕΔΚΝΑ, με θέμα: «Για μία βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής».

Όλοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν θετική αυτή την πρωτοβουλία διαλόγου, έστω κι αν επί της ουσίας του θέματος υπήρξαν διαφορετικές απόψεις, αντεγκλήσεις ακόμη και έντονες διαμαρτυρίες για χειρισμούς και παραλείψεις.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Λύση και καθυστερήσεις δεκαετιών και πολιτική ατολμία οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Σήμερα, λοιπόν, εδώ και τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα του χθες, με προτάσεις και λύσεις που να συνδυάζουν την οικολογική μας ευαισθησία, την οικονομικότητα των κατασκευών και της διαχείρισης, τη μικρότερη επιβάρυνση του πολίτη. Να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», τα ζητήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής διαχειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Και αυτό θα ισχύει μέχρι να μεταφερθούν στην Περιφέρεια οι σχετικές αρμοδιότητες. Οι 7.000 τόνοι απορριμμάτων που καθημερινά θάβονται στη χωματερή της Φυλής δεν αφήνουν περιθώρια για δισταγμούς και παραλείψεις. Σε 1-2 χρόνια το πολύ ο χώρος ταφής των απορριμμάτων θα κορεστεί. Και τότε τι;

Οι αντίθετες φωνές και οι διαμαρτυρίες που ακούγονται ενάντια στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στην αναγκαιότητα δημιουργίας χώρων στο Γραμματικό και την Κερατέα σε συνδυασμό με τη λειτουργία του υφιστάμενου χώρου στη Φυλή και των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας που θα δημιουργηθούν, δεν είναι παρά προσπάθεια για να ανασταλούν οι σχεδιαζόμενες δράσεις και να οδηγηθεί η Περιφέρεια σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Στόχος της διοίκησης της νέας Περιφέρειας είναι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εκτελέσει τα ήδη προγραμματισμένα έργα Τελικής Διάθεσης δηλαδή Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους γνωστούς ΧΥΤΑ.

Αυτά τα έργα αποτελούν τη βασική υποδομή για την ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι κάτοικοι μίας περιοχής να μποϋκοτάρουν και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συμπολιτών μας. Χρέος όλων μας είναι με διάλογο να πείσουμε τους πολίτες.

Όχι να επενδύουμε στην άρνησή του, για να έχουμε πολιτικά και κομματικά οφέλη. Δεν προκρίνουμε καμία τεχνολογία και δε βλέπουμε μονόπλευρα το ζήτημα των απορριμμάτων. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την πράσινη ανάπτυξη στην Αττική. Θέλουμε τα σκουπίδια να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, πράσινης ανάπτυξης».

Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρωμένης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) του 2001 ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον.

Κάνοντας αναφορά στους σταθμούς μεταφόρτωσης, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση, ενώ θα «ανασάνουν» και τα νησιά.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της διοργάνωσης ενώ εναντιώθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός όπου αυτό είναι αναγκαίο και να υπάρξει παρέμβαση του κράτους ώστε κάθε περιοχή να ελέγχει τα δικά της σκουπίδια.

Ο Βουλευτής Λάμπρος Μίχος, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας, ως μία καινούρια δομή Διοίκησης, που είναι απαραίτητη για την επιβίωση της Αττικής, και τόνισε ότι δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρξουν προαποφασισμένες τεχνολογίες επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Κώστας Λεβαντής, ο οποίος ζήτησε να αποχωρήσουν άμεσα τα ΜΑΤ από την Κερατέα, για να αποκλιμακωθεί και η κατάσταση στην περιοχή.

Τη Νέα Δημοκρατία, εκπροσώπησε ο Βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα τεύχη Δημοπράτησης, ενώ δε δίστασε να αναγνωρίσει και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς την ολιγωρία επίλυσης αυτού του καυτού ζητήματος.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο, ο Σπύρος Χαλβατζής, εκ μέρους του ΚΚΕ, και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο απουσιάζουν από το σημαντικό αυτό διάλογο οι προηγούμενοι δήμαρχοι των μεγάλων υπερχρεωμένων δήμων, όπως του Πειραιά και της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την ημερίδα ως ένα «καλό πρώτο βήμα», αναφέρθηκε στη διαχείριση απορριμμάτων όπως αυτή γίνεται στο εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε την τωρινή τεχνολογία των ΧΥΤΑ παρωχημένη.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Δημήτρης Μπουραίμης, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνο πρακτικό αλλά και πρόβλημα αντίληψης και νοοτροπίας και πως ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει υλοποιηθεί μόνο κατά ένα μέρος.

Εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θόδωρος Δρίτσας, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για μία επιτυχημένη ημερίδα, μόνο εάν φύγουν από την Κερατέα τα ΜΑΤ και μόνο εάν γίνει επανακαθορισμός των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Ο κ. Νίκος Μάντζαρης, εκπροσωπώντας τους Οικολόγους-Πράσινους, τόνισε τον καταλυτικό ρόλο της Περιφέρειας αλλά και τη σημασία συμμετοχής των δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι δεν χρειάζεται άλλος ΧΥΤΑ στη Κερατέα ή στο Γραμματικό.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, είπε: Τα σκουπίδια δεν είναι βρωμιά, είναι ανάπτυξη, είναι πηγή κέρδους, είναι θέσεις εργασίας. Είναι δυνατότητα εκμετάλλευσης», ενώ τόνισε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες να περάσουν στην Περιφέρεια Αττικής, όπως ορίζει και το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμμαχία ανέφερε ότι: «τώρα πρέπει να κάνουμε το ποιοτικό άλμα, να ακολουθήσουμε τη σύγχρονη τάση», ενώ μίλησε για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και χρήση νέων τεχνολογιών με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος ζήτησε στην επόμενη ημερίδα να προηγηθούν όλων οι επιστήμονες ενώ τόνισε την ανάγκη να δράσουνε όλοι οι φορείς συγκροτημένα και με σχέδιο ώστε να ξεπερασθούν οι όποιες διοικητικές ολιγωρίες.

Ο Πρόεδρος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, κ. Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε για μία πολύ χρήσιμη ημερίδα, δίνοντας τα συγχαρητήριά του στην Περιφέρεια Αττικής. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ανατροπή, κατάργηση ή αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και άμεση παραχώρηση των αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια Αττικής.

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο Άγγελος Χάγιος, εκπροσωπώντας το συνδυασμό ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό πρόβλημα τις επενδύσεις στα απορρίμματα και ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση που να ζητάει από την Κυβέρνηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όλους τους συναρμόδιους φορείς να παύσουν οι εργασίες για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Το απόγευμα στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν τις θετικές και αρνητικές συνέπειες όλων των υπαρχόντων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εκφράζοντας τις δικές του θέσεις για το μείζον αυτό θέμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment