PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ηλεία: Αποχώρησαν πρόσφυγες από το μοναστήρι Πορετσού


Πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια της Λέσβου μεταφέρθηκαν, έπειτα από παραχώρηση του μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, σε μοναστήρι, όμως οι περισσότεροι αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα.

Οι αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά, και έφηβοι από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία μεταφέρθηκαν χθες το μεσημέρι στην ιερά μονή Πορετσού στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις παρέμειναν πέντε γυναίκες (τρεις από Συρία και δυο από Ιράκ με τέσσερα μικρά παιδιά), ενώ όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μητρόπολη Ηλείας: Και ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός είχε πει: «Η Εκκλησία μας έχει ως κέντρο την αγάπη, γιατί κέντρο της είναι ο αληθινός Θεός που είναι αγάπη», με αφορμή την απόφαση της μητρόπολης να παραχωρηθούν χώροι μοναστηριών και τμήμα του οικοτροφείου, για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας, ο μητροπολίτης είπε ότι «προσφέρουμε τον 3ο όροφο του φοιτητικού οικοτροφείου “Αγία Φιλοθέη” στον Πύργο, τις κατασκηνώσεις στην Κάτω Μόνη Δίβρης και τη μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, στην περιοχή των Αγραμπέλων», παράλληλα διερωτήθηκε: «Όταν ο Χριστός βρέθηκε πρόσφυγας στην Αίγυπτο, θα θέλαμε να τον περιφρονήσουν;».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η μητρόπολη Ηλείας δέχτηκε να δώσει το πράσινο φως στη κυβέρνηση για την παραχώρηση των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων εκ Συρίας και αν είναι δυνατό χριστιανοί, χωρίς όμως να τη δεσμεύουμε». Είπε επίσης πως «ζητήσαμε να μας φέρουν μητέρες με παιδιά, ενώ για τον αριθμό των ατόμων το άφησα στη δική της κρίση».

Επανερχόμενος στο θέμα των μοναστηριών όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ο μητροπολίτης είπε ότι είναι κλειστά, προσθέτοντας πως «η μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Πορετσού, η οποία έχει ανακαινιστεί, είναι 20 χρόνια χωρίς κανένα μοναχό».

Όσον αφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του Πύργου μητέρες και παιδιά, ενώ στις κατασκηνώσεις της Κάτω Μόνης Δίβρης έφθασαν περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σχετικά με την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στις κατασκηνώσεις «εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, γιατί δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρξει έγκαιρα κάποια μέριμνα, για την αντιμετώπιση των αναγκών τους».

Από την πλευρά τους, κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, γιατί όπως υποστήριζαν, δεν τους είχαν ενημερώσει για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Nωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χαιρέτισε την απόφαση της Μητρόπολης Ηλείας, κάνοντας λόγο για «φωτεινό παράδειγμα».

«Η Μητρόπολη Ηλείας δίνει φωτεινό παράδειγμα και μας γεμίζει περηφάνια και ελπίδα. Τα παιδιά των προσφύγων χρειάζονται αγάπη και σχολείο» δήλωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Η ελληνική κοινωνία αναζητά θετικά πρότυπα και λύσεις. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να στηρίξει την προσπάθεια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment