PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ζάκυνθος: Ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ


Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα αρκετοί κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Ηλεία: Μικρής έκτασης ζημιές από τον σεισμό

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Ευθ. Λέκκας: Περιορισμένες οι ζημιές από τον σεισμό στη Ζάκυνθο

«Εξαιρετικά περιορισμένες» ήταν οι ζημιές από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα.

«Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές» δήλωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.

«Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σημείωσε ακόμη πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

Δεν αποκλείουν ισχυρό μετασεισμό οι σεισμολόγοι

Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στη Ζάκυνθο, μετά τα 6,4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν τα ξημερώματα, αφήνουν ανοιχτό οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, και ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 30 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 5,1 Ρίχτερ.

Όπως είπε ο ίδιος, «περιμένουμε κι έναν μεγαλύτερο μετασεισμό» της τάξης των 6 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα υπαρξουν πολλές δονήσεις στο νησί.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ακόμη ότι μετά τον σεισμό ακολούθησε «τσουνάμι» 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρρισίας, ενώ αντίστοιχο κατέγαψαν και οι Ιταλοί.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων.

Ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5 – 5,5 Ρίχτερ.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ανέφερε πως τα 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5 – 5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, κάτι που -όπως είπε- συνήθως γίνεται με τους σεισμούς του Ιονίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια (vid)

Peristeri News

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Leave a Comment