PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Εύβοια: Αγωνιώδεις προσπάθειες για να περιοριστεί η πυρκαγιά


Μαύρο τοπίο και μεγάλη οικολογική καταστροφή αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης σε πευκόφυτη περιοχή στην κεντρική Εύβοια, ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα και την επέκταση της πυρκαγιάς.

Από το ξημέρωμα οι επιχειρήσεις εστιάζονται στην περιοχή προς το χωριό Σταυρός, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Οι φλόγες καίνε συμπαγές δάσος με κατεύθυνση προς το χωριό Σταυρός, από το οποίο απέχει περίπου 2 χλμ. Το συγκεκριμένο χωριό έχει εκκενωθεί από την Τρίτη προληπτικά, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες ενδιάμεσα όπου τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πλησιάσουν, με συνέπεια το πύρινο μέτωπο να συνεχίζει την καταστροφική του πορεία.

Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κυρίως των αεροσκαφών καθώς είναι δύσβατη και απροσπέλαστη η περιοχή και δεν μπορούν να την πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις. Εκείνο που βοηθά σ’ αυτή τη φάση είναι η σχετική άπνοια που επικρατεί στην περιοχή με αποτέλεσμα η δράση των πυροσβεστικών μέσων να είναι εμφανής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ενεργά μέτωπα περιφερειακά της φωτιάς.

Όλη τη νύχτα όμως η περιοχή έζησε έναν πύρινο εφιάλτη. Στις 3 τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα Ψαχνά. Τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ είχαν προλάβει να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη κι έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο. Λίγο αργότερα το ίδιο μέτωπο στράφηκε νότια προς το χωριό Τριάδα και φάνηκε στην αρχή να είναι ιδιαίτερα απειλητικό. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες αξιοποιώντας την άπνοια που επικρατούσε μπόρεσαν να το ελέγξουν.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας και στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα.

Δύο ιταλικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στην επιχείρηση κατάσβεσης και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς που υφίσταται στην ίδια χώρα.

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντοδεσπότι και το Μακρυμάλλη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυχές που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα ή ακόμα και καμένα χωριά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα, Θανάσης Καρακάτζας, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο από χθες το πρωί. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «υπάρχουν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη περιοχή, αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα». «Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε τα περιφερειακά μέτωπα μέχρι το μεσημέρι που περιμένουμε να έχει άπνοια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην περιοχή παραμένουν περισσότεροι από 280 πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών. Ουσιαστικός ήταν και είναι ο ρόλος της Αστυνομίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκκένωση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρίσκονται κλιμάκια του στρατού, αλλά και του ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα Φάνης Σπανός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Leave a Comment