PeristeriNews.gr
Κοινωνία

ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για κατάσχεση ακατάλληλων οστρακοειδών


Για περίπτωση παράνομης διακίνησης δύο τόνων και 239 κιλών οστρακοειδών του είδους «αχιβάδα» στο Δέλτα του Έβρου, άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, που χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, κάνει λόγο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Λόγω της περιόδου αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή των αρμοδίων Υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Όπως εξηγεί, επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση (ιχθυοπωλεία) και στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών. Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια κλπ), όσο και των λοιπών αλιευμάτων. «Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών» επισημαίνει ο Φορέας.

Ζητεί από τους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική κι επιστημονική ονομασία του είδους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment