PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Θράσος να μας κατηγορούν για παροχές


Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παροχολογίας και «προεκλογικού προϋπολογισμού» αντέκρουσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που είχαν μόνο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Έχω πει πάρα πολλές φορές, και για τα δύο κόμματα, ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος από το 1974 μέχρι την κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρ’ όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές. Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος».

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ ότι «έκαναν παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες με γνώμονα την εκλογική νίκη». «Είχατε ποτέ κάνει κάτι για τη στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για τη στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑΣΟΚ που έκανε το ΕΣΥ, αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «πελατειακή πολιτική» να τεκμηριώσει το επιχείρημά της. «Σε ποιες συγκεκριμένες πελατειακές ομάδες απευθύνεται το επίδομα που θα δώσουμε για τη στέγαση; Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρικ».

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με τη στάση που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και εξακολουθεί να τηρεί, αποδεικνύεται πως δεν θέλει την εξουσία να την ασκεί η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση αλλά να επιβάλλεται από τους ξένους μαζί με την λιτότητα διαρκείας. «Έχουμε ταξική μεροληψία υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει χωρίς να της χρειάζεται μπάρμπας στην Κορώνη» επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είστε υπεύθυνοι που χρεώσατε τη χώρα»

Απαντώντας στη συνέχεια στον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι η χώρα δεν ανακάμπτει, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός».

Ο κ, Τσακαλώτος ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2014 η Ν.Δ. δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές ούτε είχε πετύχει συμφωνία για το χρέος. «Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ με συνέπεια την ενισχυμένη εποπτεία», είπε ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, μετά από οκτώ χρόνια, που είναι επεκτατικός.

«Εμείς φθάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι’ αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ή πιστεύουν οι αγορές ή πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι που είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στο 180%; Να η απάντηση γιατί είναι ενισχυμένη η εποπτεία και δεν είναι απλώς εποπτεία, γιατί ούτε η Πορτογαλία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ιρλανδία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ούτε και η Κύπρος είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έξοδος στις αγορές

Στις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί ότι θα δεχθεί την επιτυχία του προγράμματος. «Έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές. Εσείς δεν δημιουργήσατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές κι έτσι χρειάστηκε μετά και άλλο μνημόνιο. Εσείς μας είπατε ότι συζητάγατε για μια προαιρετική γραμμή πίστωσης. Εσείς μπερδεύετε την έξοδο στις αγορές με τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε βγει 2,5 φορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω: Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κ. Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε “ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα” ή θα βρεθεί ένα άλλο κριτήριο με το οποίο θα λέτε ότι το πρόγραμμα απέτυχε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις συντάξεις

Υπενθύμισε ακόμη την αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί στη Βουλή, όπου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων. «Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της ΝΔ, που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι’ αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω, θέλω», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό και για τον κ. Χατζηδάκη και για το δικό σας κόμμα. Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η Ε.Ε. αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης».

Όπως παρατήρησε, «βγαίνουν τα δικά σας Μέσα και μιλάνε για Ευρωπαίους “φρουιζελέδες”, γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό;».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment