PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η καθυστέρηση δεν έβλαψε τη συζήτηση


«Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών εκ προοιμίου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η θέση μου, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι εύκολη, διότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη και επίκειται μια ουσιαστική συνάντηση, στην οποία θα τεθεί η ατζέντα και η θεματολογία. Δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, που νομίζω σας έδωσε πολύ μεγάλη πληροφόρηση για το πού βρισκόμαστε και άρα δεν έχω και πάρα πολλά πράγματα να προσθέσω», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών.

Είναι τόσο μεγάλη η αναντιστοιχία που ίσως πρέπει να συζητηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, είπε και αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας αλυσοδένει τη χώρα», του κ. Θεοδωράκη ότι «ο κ. Τσίπρας τραβάει τη διαπραγμάτευση στα άκρα με τη λογική να κουράσει τους δανειστές», αλλά και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι «οι καθυστερήσεις και παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους δανειστές σε υπερβολικές απαιτήσεις» και ακόμη τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ότι ο κ. Τσίπρας βάζει τη χώρα σε επικίνδυνο μονοπάτι.

«Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε και επικαλέστηκε δηλώσεις στην Ευρώπη, που διαπιστώνουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές με το ΔΝΤ.

Και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα “net” μέτρα.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ θυμάστε τι δήλωσε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα πηγαίνει από τα μέτρα στις μεταρρυθμίσεις. Πλέον έχετε αλλάξει τακτική και από την πτώση της κυβέρνησης σήμερα λέτε πως μόνο τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά μέτρα είναι στο αέρα αλλά ούτε και αυτό ισχύει. Από πού προκύπτει πως η συζήτηση έγινε χειρότερη από αυτή την καθυστέρηση; Από που επίσης προκύπτει πως για την καθυστέρηση ευθύνεται η ελληνική πλευρά; Μάλιστα από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση άλλαξαν στάση τόσο οι θεσμοί όσο και το Ταμείο κι αυτό γιατί είχαν μία πιο πλήρη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα».

Χαρακτήρισε συστημική τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ μετακινήθηκε από την αρχική μέτρα και από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει «διαρθρωτικά μέτρα».

«Μέσα στη συμφωνία είναι ότι θα παρθούν μέτρα διαρθρωτικού τύπου», είπε και προσέθεσε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών και αυτό επικυρώθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Εμείς λέμε ότι το όλο πακέτο είναι υφεσιακό. Αλλά δεν αυξάνεται η λιτότητα. Ότι είναι περιοριστικό το πλαίσιο και ότι θα έχουμε μπροστά μας υψηλούς στόχους για πλεονάσματα, το έχω πει πολλές φορές. Άρα, λέμε ότι με αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να αναστρέψουν το κλίμα. Και διαπραγματευτήκαμε και γι’ αυτό», είπε.

Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και στο εξής: «Οι θεσμοί θα καθίσουν 10 ημέρες και στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τότε να δοθεί το πράσινο φως για μία προσωρινή συμφωνία και αυτό είναι λογικό καθώς δεν θα συμφωνηθεί κάτι μεμονωμένα μέχρι να υπάρχει ολόκληρο το πλαίσιο των μέτρων και της συμφωνίας. Σήμερα είμαστε στο σημείο της συμφωνίας πακέτου του συνόλου. Θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα αντίμετρα και σε δεύτερο χρόνο ελέγχουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment