PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ερχεται στην Ελλάδα η τρόικα


Αποκρατικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, κλειστά επαγγέλματα, διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα εστιάσει το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα.

Αποκρατικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, κλειστά επαγγέλματα, διορθωτικά μέτρα για το έλλειμμα του 2011, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα εστιάσει από την Τρίτη το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας που καταφθάνει στην Αθήνα.

Μετά τους ελέγχους της περασμένης εβδομάδας από το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, που αποτελεί τον προπομπό των επικεφαλής της τρόικας, οι πιέσεις των απεσταλμένων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εστιάζονται κυρίως στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών και Υποδομών.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με καθιέρωση ελαστικού ωραρίου και πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, εξορθολογισμό δαπανών στα νοσοκομεία, περικοπή αποδοχών στις ΔΕΚΟ και ταχύτερη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, επιτάχυνση του προγράμματος μετατάξεων από επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015. Την εβδομάδα που έρχεται θα ζητηθούν συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των κινήσεων στον τομέα αυτό. Η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τονίσει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα θα έχει δρομολογηθεί πλήρως.

«Αγκάθι» παραμένει η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί. Στοίχημα είναι η βελτίωση των εσόδων, με εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και βελτίωση του μηχανισμού σύλληψης της φοροδιαφυγής. Η τρόικα πιέζει επίσης να ισχύσει εν μέσω θέρους ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα αναψυκτικά (soft drinks) που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Στο κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρχει ένα νέο πρόσωπο: Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ματίας Μορς, που αντικαθιστά τον κ. Σερβάς Ντερούζ. Τον Γερμανό εμπειρογνώμονα θα πλαισιώνουν το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών οι γνωστοί κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η αποστολή ολοκληρώνεται την Τετάρτη 18 Μαΐου. Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, μετά τις οξείες αντιδράσεις που προκάλεσε η προηγούμενη συνένετυξη, τον περασμένο Φεβρουάριο. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι η πλευρά τις Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκφράσει ενδιαφέρον να υπάρξει συνέντευξη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment